Otkriven lek za lečenje raka debeleog creva

Novi imunoterapijski lek, nazvan “dostarlimab”, pokazao je dosad neviđene rezultate u lečenju tumora debelog creva. Pokazala je to studija objavljena pre nekoliko dana u uglednom medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine.

U studiji je novi imunoterapijski lek dobilo 12 pacijenata s poodmaklim tumorom debelog creva. Kod svih 12 pacijenata tumor je nestao, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava, pokazala je studija.

Prema studiji, pacijenti su “dostarlimab” primali svake tri nedelje u periodu od šest meseci. Novi lek razvio je Tesaro, američka biotehnološka kompanija koju je farmaceutski div GlaxoSmithKline 2019. godine kupio za 5.1 milijardu dolara.

Dr. Luis A. Diaz Jr, koautor studije, u razgovoru za The New York Times rekao je da veruje “kako se ovako nešto prvi put dogodilo u istoriji istraživanja tumora”.

Naučnici i doktori nastavili su pratiti stanje svih 12 pacijenata mesecima nakon terapije i rezultat je bio fantastičan: nijedan pregled ni pola godine nakon primanja leka nije pokazao znakove da se tumor vratio. Od primanja leka nijedan od pacijenata nije išao ni na hemo ni radioterapiju, niti na operaciju uklanjanja tumora, objavio je onkološki centar Memorial Sloan Kettering.

No, treba imati na umu da se studija provedena na samo 12 pacijenata ne može smatrati konačnom istinom zbog malog uzorka, što znači da treba provesti studije na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila delotvornost i sigurnost ovog potencijalno revolucionarnog leka.

Pitali smo prof. dr. sc. Janoša Terzića s Katedre za imunologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Splitu na koji način on gleda na ovaj lijek i njegove izvrsne rezultate.

“Nisam iznenađen jer od samog početka (1993. godine.) pratim razvoj ovih lekova. Neki pacijenti koji su dobijali lekove iz ove grupe tokom kliničkih istraživanja, pre petnaestak godina, još su uvijek živi i bez ikakvih znakova tumorske bolesti. To jest, u nekim slučajevima, kao i u ovoj studiji, ti lekovi izleče tumor, slično kao što antibiotici leče upalu pluća”, rekao je on.

“Ti lekovi aktiviraju imunološki sistem koji potom uništi tumor. Tumori se ponekad razvijaju tako da na svoju površinu ugrade (‘izraze’) molekule koje zakoče imunološke stanice. Lek testiran u ovoj studiji, tzv. blokator PD-1 kontrolne tačke, ‘onesposobi’ spomenute kočnice, zbog čega se imunološke stanice aktiviraju i krenu uništavati tumor.

Za otkriće tih molekula i spomenutih lekova dodijeljena je Nobelova nagrada Jamesu P. Allisonu i Tasuku Honjo 2018. godine”, govori ovaj naučnik te napominje kako su lekovi iz grupe inhibitora kontrolne točke (engl. “checkpoint inhibitors”) u kliničkoj upotrebi te pretpostavlja da je i lek korišten u ovoj studiji odobren za kliničko korištenje.

“Ova terapija se primenjuje na mnoge vrste tumora, ali, koliko znam, ovo je jedina podvrsta tumora gdje je uspešnost lečenja 100%. Mislim da je ovaj podtip tumora debelog creva ‘rešen’”, rekao je.

Pitamo ga uopšteno oko tumora debelog creva.

“U Americi se očekuje oko 150.000 novih slučajeva raka debelog creva godišnje te oko 50.000 smrti od tog tumora. Različiti su rizični čimbenici za rak debelog crijeva, poput visoke životne dobi, obiteljske povijesti tih tumora ili polipa debelog creva, onda je tu pušenje, debljina, način života i slično.

Osobe koje su u rizičnim grupama moraju se redovno testirati na skrivenu prisutnost krvi u stolici, odnosno ići na kontrolne preglede kod gastroenterologa”, kaže.

Koliko je svijet otišao napred u poslednjih 20-ak godina u onkološkoj medicini? Govorimo mu kako nam se laički čini kako je u tom periodu učinjen značajan napredak.

“U pravu ste, terapije onkoloških bolesti su znatno bolje danas nego što su bile prije 20 godina. Zračenje kao oblik lečenja tumora počelo je početkom 20. stoljeća, a hemoterapija nakon 2. svjetskog rata.

Amerika je objavila ‘rat raku’ 1970-ih godina, tj. tada su počeli s velikim finansijskim ulaganjima u temeljna onkološka testiranja. Mislim da su likovi koji inhibiraju imunološku kontrolnu točku nova prekretnica u lečenju zloćudnih tumora (nakon zračenja i hemoterapije) te su neki tumori postali izlečivi.

Ovakvi spektakularni rezultati lečenja su posledica temeljnih medicinskih istraživanja više hiljada naučnika u hiljadama instituta. Ovi lekovi nisu pronađeni s ciljem ‘pronađimo lek za rak creva’, već sunaučnici koji su proučavali kako radi imunološki sistem shvatili što umrtvi imunološke stanice, nakon čega je bilo jednostavno te spoznaje primeniti na lečenje tumora.

Mislim da osnovna poruka ovih rezultata treba biti: Ako želimo zdravstvene dobrobiti, ulažimo u temeljna medicinska istraživanja”, dodao je on.

Dr. Andrea Cercek, onkolog u centru Memorial Sloan Kettering i koautorica studije, komentirala je istorijske rezultate istraživanja u razgovoru za CNN te priznala da doktori nisu očekivali takav uspjeh.

“Ovako nešto nismo nikad ranije videli. Onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima”, rekla je Cercek.

Cercek navodi kako “dostarlimab” “otključava prirodni imunološki sistem tela i omogućava mu da se bori s tumorom”, dodavši kako taj lek djeluje na specifične stanice raka kojima nedostaje gen koji im pak omogućava da poprave vlastitu DNK, što dalje vodi do mutacija.

“Kad dajemo imunoterapijski lik kao što je “dostarlimab”, imunološki sistem može videti ćelije tumora i rešiti ih se. Ono što je toliko fascinantno je da je novi lek eliminisao rak, tumor je naprosto nestao”, rekla je dr. Cercek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *