Муфтија се поклонио српским жртвама

Над Корићком јамом и јамом Чавкарица, места страдања Срба и Бошњака 1941. године од усташког режима у коме су служили и многи муслимани али и устаника Срба у партизанима и четницима, служене су данас молитве за жртве а први пут помен Србима је дао и један муфтија.

 Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и муфтија мостарски Салем Дедовић заједно су посетили место страдања невиних људи зарад сулудих идеја.

„Посетом местима где су почињени стравични злочини на подручју источне Херцеговине одајемо почаст жртвама, али и указујемо на сулуде концепте и политике које су однеле бројне невине животе, остављајући иза себе пустош, а следећим генерацијама мржњу и нетрпељивост, као генераторе нових сукоба“, навели су епископ Димитрије и муфтија мостарски Дедовић у заједничкој изјави.

 Они су нагласили и да овим њиховим заједничким кораком желе указати на то да места где су почињени тешки злочини над човеком, ма које нације или вере био, снажно опомињу да је то најгрубљи атак на Божије заповести.

„Нико се не може издавати за онога који воли Бога, а притом чинити злодела (припадницима друге вере или нације)“, напомиње се у изјави.

Додаје се да је намера заједничке посете да се младе генерације освесте и охрабре за живот у миру, поштовање и толеранцију у суживоту са припадницима других нација и вера са којима деле заједнички простор и судбину живота у различитости.

Владика Димитрије и муфтија мостарски Салем Дедовић навели су у заједничкој изјави да све жртве злочина заслужују верничко и људско саосјећање, достојну сахрану и овоземаљски смирај.

„Желимо да охрабримо све структуре друштва и појединце у њему да својим деловањем, јавно исказаном речју, писаним делима и текстовима доприносе миру и суживоту, сузбијајући мржњу и неповерење међу народима у јавном дискурсу“, наглашава се у саопштењу.

 Додаје се да Херцеговина као место сусрета православља, ислама, католичанства и јудаизма за све треба да представља инспиративно искуство међусобног прожимања култура, језика и традиција и ту светлу историју богатства живота у различитостима потребно је афирмисати и преносити новим генерацијама.

„Требиње и Мостар као велики центри православне и исламске духовности, писмености и културе кроз векове представљају нам добар пример на том путу“, истиче се у саопштењу.

Усташе су 3. и 4. јуна 1941. убиле више од 130 Срба из Корита, а током ископавања костију из јаме 1953, пронађено је 180 људских лобања. Најмлађа жртва од четрнаест година је био Коста Глушац, а најстарија Јевто Сворцан који је имао осамдесет година. Неколико месеци касније, 3. септембра, у јаму Чавкарицу је бачено неколико стотина људи свих узраста и оба пола – Бошњаци из села билећког краја. Знају се имена 468 убијених, али се верује да се број креће до 700. Убице су „из освете“ били устаници – партизани и четници који су у то време уско сарађивалу у овом крају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *