Otac mu je Francuz, a on je izabrao da igra za Srbiju

Rukometna reprezentacija Srbije dobila je pojačanje, jer je novi član „orlova“ postao Dragan Pešmalbek, dojučerašnji reprezentativac Francuske. Pešmalbek ima 25 godina i igra na poziciji pivotmena.

Dete je iz mešovitog braka Francuza i Srpkinje, igrački se razvio i sazreo u Francuskoj, ali će igrati za Srbiju, slično kao i Uroš Borzaš koji je birao srpski dres ispred mađarskog, pre nekoliko meseci.

„Proteklih nedelja sam mnogo razmišljao na ovu temu. Nije bilo lako doneti konačnu odluku, ali izabrao sam Srbiju i ne gledam više šta je bilo. Gledam samo napred. Jako sam ponosan što ću nositi srpski dres, države odakle mi je majka Snežana. Sa selektorom Tonijem Đeronom sam prvi put razgovarao posle njegove promocije prošlog leta. Zvao me je, pitao da li bi želeo da igram za reprezentaciju i rekao da ako budem bio u formi iz kluba najozbiljnije računa na mene. U to vreme je i u Francuskoj došlo do promene selektora i želeo sam da vidim planove novog selektora Žila“, kaže Pešmalbek, a prenosi sajt Rukometnog saveza Srbije.

On je poslednji zvanuični nastup za „trikolore“ imao u aprilu 2018. godine na turniru Zlatne lige, što znači da bi odmah mogao da se stavi na raspolaganje stručnom štabu Srbije, ukoliko se reše sve administrativne prepreke.

Kod novog selektora Gijoma Žila našao se više puta na širem spisku reprezentacije u strašnoj konkurenciji Karabatića, Soraindoa, Fabregasa i Turne.

Sportski gen je, napominje, nasledio od majke koja se takođe bavila rukometom.

„Moja mama je isto bila rukometašica. Rođena je u Loznici, ali je posle dugo živela u Valjevu. Život je odveo u Francusku gde je i ostala. Srećna je što ću igrati za Srbiju. Znam da će i celokupna familija u Srbiji biti oduševljena kada bude saznala“, priča Pešmalbek.

Đerona odmah zvao Pešmalbeka kad je postao selektor, Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada je reč o klubu, igra sezonu karijere u dresu Nanta sa kojim je u četvrtfinalu EHF Lige šampiona sa mađarskim Vespremom.

Sa 47 golova u ovom takmičenju, novi srpski pivotmen je jedan od najvećih aduta francuskog sastava u borbi za fajnal-for Lige šampiona.

Kada se bude priključio ostalim reprezentativcima, Dragan će verovatno moći da se sporazume sa njima i na srpskom jeziku, jer ga uči već neko vreme.

„Učim srpski već godinama i sada je to mnogo bolje. Verujem da neću imati problema sa komunikacijom, momci su dobri, verujem da će biti od pomoći ako bude trebalo. Poteškoća će biti sa gramatikom, ali važno je da razumem sve što se bude govorilo. Čujem da je odlična atmosfera u timu, već sam pričao sa nekim igračima. Ubeđivali su me da zaigram za Srbiju. Imam i saigrača u klubu Milana Milića koji me je već duže vreme ubeđivao da donesem takvu odluku. Srećan je, isto kao i ja. U petak sam obavestio Žila i ljude iz tamošnje Federacije o svojoj odluci. Odmah zatim sam se javio direktoru Ratku Nikoliću i selektoru Đeroni“, zaključuje Dragan Pešmalbek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *