Omikron najviše pogodio Dansku

Broj novozaraženih ljudi od kovida-19 u Evropskoj uniji munjevito raste. Najgora situacija je u Danskoj gde se beleži sedmodnevna incidencija od 1.621. Veruje se da takva situacija čeka i ostatak Evrope.

Omikron varijanta korona-virusa već nekoliko nedjelja je dominantna i zbog toga broj zarežnih raste vrtoglavom brzinom. Prema informacijama Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu zaraza (ECDC) incidencija je u Danskoj u periodu od dve sedmice, od 14. do 21. decembra, iznosila 2.100 na 100.000 stanovnika. To je najviša vrednost u Evropi.

Danski državni institut za praćenje zaraza „Statens Serum“ beleži istovremeno sedmodnevnu incidenciju od 1.621, što je najviša zabeležena vrednost na svetu. I nemačke zdravstvene ustanove beleže sedmodnevne, a ne dvonedeljne incidencije kao što to čini ECDC, što, prema mišljenju stručnjaka, otežava poređenje s drugim zemljama u Evropskoj uniji.

Ali i bez tog poređenja jasno je da brojke širom Evrope divljaju. U Slovačkoj i Češkoj dvonedjeljna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi više 1.500, sledi Irska s 1.400 i Holandija s 1.300. Odmah iza je grupa s Hrvatskom, Francuskom, Belgijom i Kiprom gdje ECDC beleži incidenciju od 1.000. Nemačka je sa 790 u relativno dobrom položaju.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu zaraza upozorava da će se, zbog naglog širenja omikrona, broj zaraženih naglo povećati i u ostatku Evrope.

„Omikron-talas se ne može zaustaviti, on se može samo eventualno usporiti“, navodi se u saopštenju ECDC.

Ako se uporede brojke u slučaju Danske vidljivo je da je pre godinu dana broj zaraženih bio osetno niži nego danas, ali je zato broj teže obolelih, odnosno onih koji su morali da budu hospitalizovani, bio znatno veći. Početkom nedelje na odeljenjima intenzivne nege u danskim bolnicama zbog korone se nalazilo oko 70 osoba. To je upola manje nego tokom talasa na početku godine.

Procenat vakcinisanih u Danskoj među najvišima je u Evropi: 77 odsto, a čak 42 procenta građana primilo je i treću dozu. Prema navodima udruženja danskih lekara, osnovni cilj je da se broj teških oboljenja zadrži na niskom nivou.

Iako se u Danskoj, u poređenju s ostalim zemljama, testira mnogo više, pa su zato i statistike više, i u toj zemlji ukazuju da je preko božićnih praznika priliv informacija iz ureda za javno zdravlje širom zemlje bio ograničen, pa da zato i aktuelne statistike nisu precizne.

Nemački državni epidemiološki Institut Robert Koh naglašava da bi na svaki dokazani slučaj zaraze koronom na osnovu testiranja, trebalo dodati još četiri do šest nezabeleženih slučajeva. Nije poznato kakva je situacija u ostalim zemljama EU, tako da ECDC ukazuje da je teško porediti brojke koje dolaze iz zemalja-članica.

Danska je već uvela neke mere ograničenja koje bi trebalo da uspore širenja omikrona. Pozorišta, bioskopi i muzeji su zatvoreni, a barovi smeju da rade samo do 23 sata. U ugostiteljskim objektima pristup je dozvoljen samo onima koji su vakcinisani, koji su preležali koronu ili su sveže negativno testirani. Isto tako, ograničena je i prodaja alkohola, kao i broj kupaca u prodavnicama. Kod privatnih kontakata za sada nema ograničenja.

Za ulazak u Dansku vlasti odnedavno uz dokaz o vakcinaciji traže i negativni test. Ipak, za one koji žive u pograničnom području nema kontrola. To mnogi Nemci koriste kako bi u Danskoj kupovali pirotehniku koja je i ove godine u Nemačkoj zabranjena. Prema navodima jednog trgovca iz pograničnog gradića Krusaua, 80 odsto mušterija trenutno dolazi iz Nemačke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *