Srpsko kolo zaigralo i u Nišu

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal Srpsko kolo.

U filmskoj radionici produkcije Optimistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film  u saradnji sa Ansamblom „Kolo“ , Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije  započeo je veliki svesrpski projekat dokumentarni film i serijal Srpsko kolo. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša.

May be an image of 7 people, people standing and outdoors

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal Srpsko kol0:

Optimistic film realizuje  dokumentarni serijal Srpsko kolo od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

-Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal Kolo govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo – kaže reditelj i producent, dr Željko Mirković

Studentski kulturni centar Niš, u okviru koga radi  Akademski folklorni ansambl „Oro“ (osnovan 1959), organizuje  15.Međunarodni studentski festival folklora sa ciljem da afirmiše ogromno bogatstvo naše folklorne baštine ali i da našim sugrađanima, i žiteljima  ovog dela Srbije, predstavi folklorno bogatstvo i kulture drugih zemalja.Na Festivalima je u proteklih 14. godina učestvovalo 85 folklornih ansambala iz inostranstva Ukupan broj učesnika  dosadašnjih festivala  iznosio je 6.500 članova.

Koncertima i defileima do ove godine  prisustvovalo je oko 200.000 gledalaca. Najznačajnija stvar u 2021. godini koja se tiče Akademskog folklornog ansambla ORO i Studentskog kulturnog centra Niš je dodela Sertifikata Međunarodnom studentskom festivalu folklora, kojim je naš Festival dobio oznaku CIOFF International Festival, što predstavlja najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora. Ovo je prvi put da je neki festival u Srbiji dobio ovaj Sertifikat, što je veliko priznanje, ali i velika obaveza da se nastavi organizaciji na najvišem svetskom nivou, istakao je dr Predrag Jelenković, direktor SKC Niš i direktor festivala.

May be an image of 11 people, people standing and outdoors

Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine i Niš je grad koji se pridružio Ministarstvu kulture i informisanja i podržao snimanje serijala „Srpsko kolo“. Ponosni smo na činjenicu da će Niš biti mesto snimanja. Naši sugrađani gotovo sve znaju o srpkom kolu ili oru, naša obaveza je da ta znanja, kulturu, običaje i trediciju prenosimo na mlađe. Srpsko kolo je naš identitet, simbol trajanja i opstajanja srpskog naroda. Očekujem veliki uspeh serijala poput prethodnih projekata koje je ostvario reditelj Željko Mirković i Optimistic film – ističe gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Akademski folklorni ansambl Oro predstaviće tradicionalno plesno nasleđe ovog kraja uz rumenku, niško kokonješte i nišku banju. Niška banja je varoška igra koja ove godine slavi 95. rođendan. 1927. godine komponovao je Dušan Cvetković – čika Duca. Niško kokunješte je tipičan predstavnik „kola u tri“ iz ovog kraja. Rumenka, igra o čijem se poreklu najviše polemisalo, igra se u varijanti osam i deset taktova. Ovaj jednodelni tradicionalni ples nalazi se na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije – objašnjava Prof. dr Slavoljub Uzunović

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević, Vladan Životić

Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković, Zdravko Ranisavljević

Reditelj i producent: Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd,  Serb National Federation (SAD). 

Podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Niša

Produkcija: Optimistic film

Kontakt: Željko Mirković, reditelj i producent:  064-2284767, zeljkomirkovic@gmail.com

Željko Mirković, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *