Odlazak mladih Balkan košta 5,5 milijardi evra godišnje

Zapadni Balkan svake godine gubi više milijardi evra zbog migracije mladih, pokazuju rezultati istraživanja Vestminsterske fondacije za demokratiju i Instituta za razvoj i inovacije.

Studija ocenjuje da obrazovanje pojedinca računajući osnovnu i srednju školu i fakultet košta 25.000 evra.

Emil Atanasovski, direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD) za Zapadni Balkan kaže da visokokvalifikovana snaga ima benefite od globalne ekonomije jer se zemlje koje su destinacije mladima takmiče kome će da ponude bolje uslove za ostanak u zemlji kako bi privukli visokokvalifikovane ljude.

WFD je osnovana 1992. a finansira je britanska vlada.

Atanasovski kaže da za razliku od nekih istočnih zemalja gde su migracije počele kada su te zemlje ušle u Evropsku uniju, migracije sa Zapadnog Balkana su trend koji traje više od pola veka.

Neki od razloga za iseljenje su bili raspad Jugoslavije, ratovi devedesetih godina i ekonomske posledice koje su ti dogadjaji doneli.

BiH je jedna od najpogođenijih zemalja u regionu, a neke studije pokazuju da skoro polovina stanovništva koje je rođeno u toj zemlji više ne živi tamo.

Kosovo je, na primer, od 2007. do 2018. izgubilo oko 15 odsto stanovništva.

Struktura migranata se promenila, pa sada u inostranstvo odlaze mladi koji žele da tu studiraju ili su završili studije na Balkanu pa budućnost traže u inostranstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *