Odlazak ikone jugoslovenskog filma

Legendarna glumica, ikona jugoslovenskog filma, Mira Furlan napustila nas je u 66. godini. Vest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom sajtu, a kako pišu hrvatski mediji uzrok smrti je virus Zapadnog Nila, koji je preneo zaraženi komarac.

Zbog teške bolesti, poslednjih nekoliko meseci provela je u teškom stanju boreći se za život, navodi „Večernji.hr“. Iako joj je u bolnici u SAD pružena najbolja moguća bolnička nega, bolest je, nažalost bila jača.

Mira Furlan napunila 65 godina – NACIONAL.HRMira Furlan je rođena 1955. godine u Zagrebu. Smatrali su je jednom od najlepših glumica iz bivše Jugoslavije. Na „Akademiji za kazalište i film“ u Zagrebu je diplomirala 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena.

Za svoju porodicu je rekla da je bila liberalna i da joj roditelji nisu bili strogi. Mirina majka je na žalost preminula od kancera, a sa ovom bolešću se borila još dok je slavna glumica bila devojčica.

Početkom devedesetih, u vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, danas njenim suprugom. Usledio je otkaz u „Kazalištu“, oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, a koji je tek nedavno uspela da vrati u svoj posed. Kako bi izbegli neke veće probleme, Mira i Goran su emigrirali u Ameriku. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom. Već 1993. godine igra u u seriji Vavilon 5 gde je tumačila ulogu Delen, što ju je proslavilo u SAD. Glumila je i u popularnoj američkoj seriji Izgubljeni.U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

Njene najpoznatije uloge u filmovima su: „Kiklop“, „Otac na službenom putu“, „Lepota poroka“, „U raljama života“, „Špijun na štiklama“, „Za sreću je potrebno troje“, „Ćao inspektore“, „Braća po materi“, „Turneja“ i drugi. Takođe je zabeležila veliki broj zapaženih uloga i u serijama: „Velo misto“, „Smogovci“, „Vuk Karadžić“, „Putovanje u Vučjak“, „Bolji život“, „Vratiće se rode“.

U Los Anđelesu snimila je muzički album „Songs From Movies That Have Never Been Made“ (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni). Povremeno je pisala kolumne u splitskom magazinu Feral tribjun i za neke beogradske portale.

Od Mire Furlan na društvenim mrežama opraštaju se obožavaoci ne samo iz bivše Jugoslavije nego iz celog sveta.

„Jednom je pobegla iz jugoslovenskog ludila, sada je pobegla zauvek. Ali, legenda živi“, napisao je jedan obožavatelj.

„Mira Furlan je bila toliko svoja, posebna, u svemu što je radila, da će ostati u sećanju ne samo kao izvrsna glumica nego kao jedna od onih koje su živele uspravno i časno, odupirući se hrabro kad je bilo teško. Hvala joj na svemu“, napisao je drugi.

„Tako tužna vest…. Dok ne dobijemo šansu da se ponovo sretnemo sa druge strane Počivaj u miru, i spavaj u svetlosti, draga Miro“, samo je jedna od brojnih reakcija na smrt proslavljene glumice Mire Furlan na društvenim mrežama.

„Bila je sve. Bila je tako divna, talentovana i duhovita“, pišu obožavaoci iz Amerike na Tviteru, podećajući da je njena uloga u seriji „Vavilon 5“ bila je jedna od najinspirativnijih u ovoj naučno-fantastičnoj seriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *