Дан када је српска војска ушла на врата слободе

Дан српског уједињења, слободе и заставе била је тема данашње емисије Националне телевизије Ин4С. На данашњи дан, 1918. године, 62 000 српских бораца извршило је пробој солунског фронта и одлучујуће допријењело завршетку Првог свјетског рата. Управо са тог места, Кајмакчалана, у програм се укључио Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији.

“Овај дан желим да буде дан новог почетка за наш род. Доста смо се препуштали другима, време је да се вратимо себи, да имамо више самопоштовања, да знамо ко смо. Колико смо само великана дали који су задужили цивилизацију, утолико је значај овог празника“, рекао је  др Јован Јањић, професор Факултета за пословне студије и право у Београду.

“Дијаспора није стигла да се организује и прослави празник како доликује, али је свакако велики и значајан. Поздрављам власти што су препознале значај овог дана, дана када је српска војска ушла на врата слободе“, рекао је Здравко Елез, новинар, главни уредник портала „Тамо далеко“ који се јавио из Копенхагена.

Дане Чанковић, предсједник СНП, који се укључио из Бања Луке, истиче да се српски народ радује овом празнику и захвалан је Србији што га заједнички обиљежавамо.

“Овај дан показује истински идентитет српског народа који се одражава у страдању, трпљењу и побједи. Васкрсли смо кроз величанствену побједу. За овакве велике догађаје, потребни су и велики људи. Један од таквих великана, јутрос се, нажалост, упокојио. Момчило Крајишник, човјек који је учинио много за свој народ.” – наводи Чанковић.

“Сваки Србин на Косову и Метохији, који је остао да живи ту упркос свему, виори српску заставу да данашњи дан. Наше јединство и наш културни модел показују елементе мира и прослављање празника без икакве агресије, за разлику од празника Албаније који је дјеловао фрустрирајуће.” рекао је Жиивојин Ракочевић, новинар из Грачанице.
Пгледајте емисију Српски свијет Националне телевизије Ин4С Гордана Јанићијевић:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *