Српски крст на леђима звезде америчког фудбала

Звезда америчког фудбала Александер Даглас Смит, познатији као Алекс Смит, сазнао је да има српске корене тек када му је прадеда био на самрти. У његову част, квотербек Вашингтона је на леђима истетовирао српски крст и реч „отац“.

У једном интервјуу, Алекс Смит је објаснио порекло своје тетоваже. Иако, како каже, није „тип за тетоваже“, ова конкретна слика је настала као породични предлог за 60. рођендан Алексовог оца. Наиме, Алексов прадеда стигао је почетком 20. века на острво Елис као имигрант. У то време имао је 12 година, а дошао је сам са две године старијим братом. Када је стигао није говорио енглески, услед чега је, као и многи други, добио ново име — Џон Смит.

Првобитно је радио на железницама, да би затим као војник учествовао у Првом светском рату. Након тога, доселио се у савезну државу Ајдахо, где је основао породицу.  Према Алексовим речима, његов прадеда био је поносан на то што је Американац, а тајну о свом српском пореклу открио је породици тек на самрти.

Због тога, Алекс, његов брат, две сестре и отац, истетовирали су на леђима крст, али су уместо четири оцила исписали иницијале четворо деце у породици. Изнад тетоваже, написана је реч „отац“. Тиме су, прича Алекс, желели породично да одају почаст својим прецима.

Да је Алекс наследио и нешто српско показује његова невероватна снага, коју не само да је доказао на бројним мечевима, већ и најважније, када се успешно опоравио од страшног прелома ноге, која је умало била фатална, наводи портал.

Лекари су чак размишљали да ампутирају Алексову ногу. Срећом, после 17 операција за девет месеци, Алекс се делимично опоравио, а мало мање од две године касније, вратио се на терен и наставио да игра за свој тим из Вашингтона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *