„Одисејеве“ фоке још само у Спорадима

Медитеранске фоке, као једна од најугроженијих животињских врста, најбољи су доказ о блиставо чистом мору. А кажу да је у околини Алонисоса и на Северној Споради Егејско море у Грчкој најчистије, па зато и постојбина и животни резерват за око по једној верзији 500, а другој свега 250 ових јединствених на свету сисара.

Слика може припадати body of waterМедитеранска фока описана је у Одисеји иналази се на кованици која датира 500 година пре Христа? Данас се ове фоке могу срести само у Спорадима.

Код острва Алонисос налази се највећи марински парк у Европи који је уједно и станиште ове врсте и где посвећује огромна пажња њиховој заштити. Због њих је забрањен риболов у тој , па чак и прилазак пловилима острву Пиперија.

Уколико имате среће можете их као посетилац грчких острва негде и видети. На једној плажи код Скопелоса на обали се појавила једна топловодна фока. Била је то медијска атракција светског гласа и уједно прилика да свет чује како их је остало јако мало, и да су врло угрожена врста.

Често се дешава да се упетљају у рибарске мреже. На мету су и ајкула, јер је њихово месо врло хрсњиво. На свим насељеним острвимана Споради налазе плакати са упуствима да уколико сте те среће да се некада у животу сретнете са овим лепотицама, будите нежни и уживајте у призору из даљине без контакта и храњења.

На Алинисосу постоји Музеј медитеранских фока. Вероватно због короне недавно је доживео селидбу. Сада је смештен у знатно мањи простор и приликом наше посете није радио због верског празника. Зато ево фотки од пре две године снимљених у старој музејској поставци.

Слика може припадати једна или више особа и људи стоје

Слика може припадати 2 особе, people sitting и људи стоје

Забележио: Предраг Савић, адвокат и писац

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *