Nikola Tesla čovek budućnosti

U Srbiji je upravo je izašla iz štampe najsveobuhvatnija biografija srpskog genija koji i danas intrigira svojim dostignućima čiji troslojni naslov oslikava suštini  i sadržinu – Čarobnjak, Život i vreme Nikole Tesle (Biografija jednog genija).

Povodom osamdesete godišnjice od smrti genija, čarobnjaka, velikog stvaraoca Nikole Tesle, čije su ideje i pronalasci utkani u mnoga savremena tehnološka dostignuća, i koji još uvek inspiriše savremene istraživače, s poštovanjem i ponosom što je bio „naše gore list“.

I posle 80 godina od smrti, Teslina dela žive, a on ostaje izazov mnogima da njegove zamisli, daleko ispred vremena u kom je živeo, pretvore u stvarnost. Tesla je i danas – čovek budućnosti.

Nikolu Teslu (1856-1943), pronalazača čija su istraživanja dovela do nastanka radija, robota, čak i radara, zovu duhovnim čuvarem električne energije. Zasnovana na originalnim izvorima i dokumentima koja do sada nisu bila dostupna javnosti, ova izuzetna knjiga predstavlja najsveobuhvatniju biografiju čoveka kog mnogi smatraju osnivačem savremene elektrotehnike. U Teslina brojna otkrića spadaju prenos naizmenične struje, fluorescentno i neonsko osvetljenje, bežična telegrafija i ogromne turbine koje eksploatišu snagu Nijagarinih vodopada.

Knjiga sadrži šesnaest strana s fotografijama, uključujući i naslovnicu časopisa Time od 20. jula 1931, u kom je predstavljen profesionalni put velikog pronalazača.

Čarobnjak je izuzetno napisana biografija jednog izuzetnog čoveka. Danas se izraz „ispred svog vremena“ upotrebljava previše često i sa suviše neodređenim značenjem, ali kad se radi o pronalazaču kakav je bio Nikola Tesla, on je nedovoljan da opiše njegovu genijalnost. Mark Sajfer svojom knjigom pomaže da shvatimo ne samo Teslu kao čoveka, već i vreme u kom je živeo – rekao je  pisac Nelson de Mil.

Sajferova živopisna, podrobno istražena biografija Nikole Tesle s obiljem novih informacija velikog istraživača spasava kultnog statusa i smešta ga na njegovo zasluženo mesto kao jednog od glavnih arhitekata modernog doba… Sajferova knjiga predstavlja do danas najpotpuniji prikaz Tesle kao preduzimača, eksperimentalnog fizičara i pronalazača.

Ovo je fascinantna priča o jednom od najplodonosnijih nezavisnih revolucionarnih pronalazača prošlog veka…Njen autor nam na uvid stavlja mnogo novih podataka, a knjigu zasniva na velikom broju arhivskih i primarnih izvora. U srži slojevite knjige Marka Sajfera leži ozbiljno naučno delo – piše Scientific American.

Mark Dž. Sajfer je izuzetni poznavalac života Nikole Tesle i autor više od sedamdeset naučnih radova koji su objavljivani u brojnim časopisima.

Knjiga je izašla u izdanju beogradskog Centra pismenosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *