Крајишници и ове године на прелу у Чикагу

Културно-забавна манифестација под називом „Крајишници ђе ћемо на прело“ одржава се у суботу 25. фебруара 2023. године у Чикагу по 21. пут.

У великој сали Манастира Нова Грачаница организатори из Удружења крајишких Срба „Прело“ и овога пута су припремили програм који ће бити посвећен очувању крајишких обичаја и сећања на знамените Крајишнике. Тако ће те вечери бити постављена изложба аутора Светозара Данчуо на којој ће бити представљенe биографије најпознатијих Срба са Кордуна. Посебно место у оквиру те изложбе заузима Сава Мркаљ реформатор српске ћирилице и језика, песник, монах и учитељ, чија се 240. годишњица рођења обележава ове године.

У целовечерњем програму очекује се наступ више фолклорних група и ансамбала који ће пјесмом и играма „прошетати“ српским земљама. Глумци Игор Обрадовић и Миленко Шишарица рецитацијама и скечевима подсетити ће на догађаје из свакодневног живота Крајишника. И у забавном програму у којем наступају певачи Тања Петковић и Момо Станић уз пратњу Јон Вука и Миће Радовановића доминирати ће крајишке пјесме.

У току вечери биће спорведена акција прикупљања прилога за изградњу првог храма посвећеног Светим новомученицима јасеновачкима који се подиже у селу Међувоће у Поткозарију код Козарске Дубице у Републици Српској.

Текст: С. Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *