Deset najboljih srpskih jela po oceni svetskih kuvara

Svetski kulinarski magazin Taste Atlas je objavio listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza nije kompletna. Roštilj jeste na listi, ali ne u onom klasičnom obliku kako bismo ga mi zamislili.

Gasto magazin Taste Atlas svake godine objavljuje liste najboljih i najgorih jela širom sveta. Poslednja lista koju je sastavio sadrži najbolja jela i pića, sve ono najbolje što definiše gastronomiju Srbije, odnosno 10 najboljih jela iz Srbije.

Na desetom mestu se nalazi jedno poznato piće, bez kog se i ne može zamisliti autentična srpska trpeza. a lista izgleda ovako:

Dunjevača je bistra i bezbojna rakija destilirana od zrelih fermentisanih dunja. Ova voćna rakija je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića na Balkanu i obično je vrhunskog kvaliteta. Većina dunjevača je bezbojna, dok se neki proizvođači odlučuju za odležavanje u hrastovini, koja obično daje zlatnu boju i drvenastu notu. Dunjevača se služi čista, najbolje dobro ohlađena. Uglavnom se konzumira kao aperitiv.

9. Pasulj

Pasulj je tradicionalno jelo ne samo u Srbiji, već na čitavom Balkanu, pa se sa velikim razlogom našao na ovoj listi. Obično se priprema sa kobasicom, slaninom, šunkom kao i sa povrćem poput luka i šargarepe. Paprika, lovor i beli luk se takođe koriste kao začini. Pasulj je jedan od najutešnijih specijaliteta, tipičan predstavnik srpske domaće kuhinje, uglavnom se jede sa hlebom i crnim lukom kao prilogom.

8. Bela čorba

Bela čorba je tradicionalna supa koja je vrlo popularna u Srbiji. Pravi se od pilećeg mesa i povrća, jaja, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina. Neke verzije takođe uključuju i kiselu pavlaku koja se dodaje na tanjir prilikom posluživanja jela.

7. Lepinja

Uglavnom se koristi kao prilog uz ćevape ili pljeskavicu, a može i umesto hleba. Razlika između lepinje i somuna je taj što je lepinja nešto žilavija i nije tako začinjena.

6. Pljeskavica

Pljeskavica je srpsko poznato nacionalno jelo. Pravi se od mlevenog junećeg, svinjskog i telećeg mesa ili kombinacije sva tri, uz dodatak odabranih začina poput paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima se dodaju sitno mleveni beli i crni luk.

5. Krofne

Krofne se prave od testa koje se prži u dubokom ulju. Krofne se obično prelivaju ili pune džemom, kremom ili čokoladom, dok se vrh se obično posipa šećerom u prahu. Iako su u prošlosti bile zaboravljene, kao rustikalni recept naših baka, u poslednjim godinama se vraćaju i postaju sve popularnije.

4. Sarma

Sarma je nezaobilazni deo gotovo svake svečane srpske trpeze. Sarma dolazi iz Otomanskog carstva, dok se tradicionalno konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Sarma je tipičan specijalitet na sprskim trpezama tokom različitih praznika i posebnih prilika. Priprema se od kupusa, kiselog ili običnog, a filuje se kombinacijom mesa, pirinča ili povrća.

3. Burek sa sirom

Burek se najčešće može pronaći u zemljama koje su nekada bile pod otomanskim carstvom. To je pravi specijalitet, pravi se od lisnatog ili kiselog testa i uglavnom filuje sa sirom, mlevenim mesom ili povrćem. Burek je najverovatnije potekao iz turske kuhinje, a sama reč Börek je turska. Börek označava jelo koje sadrži neku vrstu fila uvijenog u testo.

2. Ajvar

Ajvar se u osnovi sastoji od samo od četiri sastojka, od crvene paprike, ulja, soli i sirćeta. Recepti, međutim, zavise od regiona i kuvara. U nekim krajevima se dodaje luk, beli ili crni, u nekim paradajz ili patlidžan. Negde kažu da povrće treba biti kuvano, negde pečeno i mleveno. Jedno je zajedničko za svaki ajvar, on može biti “običan” ili ljut, a ukus zavisi od vrste paprika koje se koriste.

1. Komplet lepinja

Ovaj delikates se sastoji od tradicionalnog somuna ili lepinje koja se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija je kratko pečena u peći na drva na visokoj temperaturu nakon čega se peliva pretopom. Pretop je masnoća pomešana sa solju koja se dobija od pečenja prasadi ili jagnjadi, fuzija masti i začina, simfonija holesterola i hedonizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *