Партизанима оружје, четници им спасавали пилоте

Текст: Бане Гајић

Командант савезничких ваздушних снага на Медитерану, амерички авијацијски генерал Ајра Икер (први с лева) у разговору са вођом југословенских комуниста Јосипом Брозом Титом у зграда Народне скупштине, Београд, март 1945. године.

У друштву Броза и Икера су још два пуковника америчке авијације: непосредно пре овог снимка Тито је америчким официрима доделио ордене „Партизанске звезде“ за њихове заслуге у снабдевању партизанских снага оружјем, храном, муницијом и транспорт рањеника у болнице у Италији.

Официр који седи са Титове леве стране, пуковник Јуриј Крајгер (родом Словенац), био је задужен за акције спасавања оборених америчких авијатичара са окупираних територија, између осталог и за фамозну операцију „Халијард“ која је спроведена у сарадњи са Титу противничком Југословенском војском у отаџбини, на челу са Драгољубом Дражом Михаиловићем. Док су летели ка местима одакле ће преузети авијатичаре из руку Михаиловићевих људи, из транспортних авиона су падобранима успут бацали оружје, муницију и храну партизанима да би у Прањане слетели празни и спремни за утовар људства.

У складу са одлукама конференције у Техерану, Титова НОВЈ била је призната као савезничка снага и наоружавана и подржавана у потпуности од стране америчке и британске авијације.

На овој фотографији, амерички официри разговарају са Титом да им допусти коришћење аеродрома код Сомбора за слетање и сервис бомбардера који су летели у здружене акције заједно са совјетском авијацијом против нациста на Источном фронту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *