Не верују сви Данци у приче о масакру у Бучи – упознајте двојицу

Други канал државне данске телевизије ТВ2,  са седиштем у Оденси, трагом бројних коментара и полемика које се воде на Фејсбук страници ове медијске куће о рату у Украјини пренео је мишљење двојице Данаца (већина из страха од реакције околине је одбила да прича), који су убеђени да се у западним медијима води оркестрирана камапања против Русије и да је слика потпуно другачија од оне која им се сервира. Чланак ТВ2 преносимо у целини са објављеним фотографијама, потписима и коментарима:

TV2, Denmark | AVECO„ТВ 2 је разговарала са двојицом Данаца који мисле да знају ко је прави зликовац у рату у Украјини – а то није Русија. Овај чланак садржи слике насиља из украјинског града Буча. ТВ 2 приказује слике за документовање ратних дејстава у Украјини.

Одређена врста коментара почела је да се појављује на Фејсбук страници ТВ 2.

„Не верујте свему што чујете. Не верујте свему што прочитате и само половини онога што видите.

Коментари су посебно уочљиви када је реч о убиствима украјинских цивила која су се догодила у неколико предграђа Кијева и која су откривена након повлачења руских снага са ово подручја.

Али шта тера обичне Данце да се одрекну данских медија као извора информација?

ТВ 2 је контактирала неколико људи који стоје иза коментара на Фејсбуку како би добили одговор. Већина се не одазива. Неки одговарају да не желе да говоре из страха од реакција околине.

Они не сумњају ко су прави ратни зликовци – а то није Русија.

Славко Лабовић је тренутно у Србији. Овде се види како носи мајицу са словом З, која је постала симбол симпатија за руског председника Владимира Путина. Фотографија: Приватна фотографија
Расизам и фашизам

Дански Србин Славко Лабовић је глумац и председник Српског удружења у Данској – и веома је активан на Фејсбуку. Овде пише, између осталог, да дански медији и политичари индоктринирају Данце, а да су руски медији цензурисани.

Он то чини, према сопственој изјави, као човек са осећајем за правду, јер је сведок „свих несагледивих лажи и обмана и манипулација јавним мњењем“. Он тражи „праву истину и миран суживот између Руса и Украјинаца“.

Своје информације о рату првенствено проналази у српским и руским медијима – укључујући државне Раша Тудеј и Спутњик, који су блокирани у већини земаља ЕУ.

Све је изрежирано

Осим тога, Славко Лабовић сматра да иза напада на цивиле у Бучи не стоје Руси већ Украјинци. Он то назива „прљавим покушајем да се на стуб срама ставе руске војне снаге“.

Славко Лабовић објашњава да су лешеви који се могу видети на улици можда били проруски оријентисани Украјинци које су убили њихови сународници.

-Само потпуна будала може да верује да су руски војници починили ове ратне злочине у ситуацији када је Русија већ у тој мери приказана као најгора држава – каже он.

Шта је са сликама из града? Сателитске фотографије које показују да тела тамо леже недељама? Међународна тела која излазе и истичу да се чине ратни злочини?

-Да да. То је оно што покушавам да вам објасним. Налазимо се у бруталном информационом рату, где се уводи брутална цензура свега што долази од руског тима – каже он.

Независна организација „Кнфликт Интелиџенс Тим“, која прикупља и обрађује податке, између осталог, о рату у Украјини, пише на Твитеру да су „убеђени да су убиства извршили руски званичници”. Такође, Џон Кирби, портпарол америчког Министарства одбране Пентагона, изјавио је да је Русија „отворено“ одговорна за „зверства у Бучи“.

Међутим, Славк Лабовић у то не верује.

-Шта друго да кажу. Пентагон је Министарство одбране САД. Они су у тој мери ратна страна и потпуно непоуздани – каже он.

Да ли Русија чини ратне злочине у Украјини?

-Апсолутно не. Напротив, чине све што могу да поштеде цивилно становништво и то је један од разлога зашто то иде тако споро. Русија никада није починила ратне злочине. За то, каже, нема доказа нити објективних разлога.

Човек беживотно лежи згрчен над бициклом на улици у Бучи. Фото: Роналдо Шемит

Он се позива на чињеницу да су руски државни медији Раша Тудеј и Спутњик забрањени у неколико земаља ЕУ и да су европски медији тако постали „велики оркестрирани хор“.

Посматрач са осећајем за правду

Мадс Малик Мортенсен такође на Фејсбуку доводи у питање медијски приказ, између осталог, и масакра у Бучи. Он је, према сопственој изјави, као и Славко Лабовић, вођен јаким осећајем за правду.

Он себе описује као „посматрача“ и оријентише се преко конзервативних медија Румбле, које користи Доналд Трамп, Фокс Њуза и подкаста Џое Роган Схов, где је 70 епизода недавно уклоњено са Спотифаја након оптужби за расизам и дезинформације о корони.

Не верује мејнстрим медијима – посебно када је реч о описивању рата у Украјини.

-Пуно је пропаганде – највероватније са свих страна – каже он.

Сједињене Државе започеле рат

Он верује да су рат у Украјини изазвале Сједињене Државе, које су подстакле Украјинце на побуну против руске државе у покушају да приклоне западу.

-Они то раде под плаштом демократије у Украјини. Цео свет мора да буде демократски по њиховим мерилима. То им је, каже, циљ.

Батаљон Азов је саставни део Националне гарде Украјине и познат је по томе што је изразито десничарски. Између осталог, група се не стиди да прими чланове који су повезани са неонацистичким покретима.

–НАТО је обучио батаљон Азов. После 2014. они су обучавали украјинске побуњенике, а неки од најјачих побуњеника су неонацисти – каже он.

Зашто би САД требало да обучавају неонацисте?

-То је веома тешко разумети, а и Израел има везе са тим. То је на неки начин веома чудно – одговара Мадс Малик Мортенсен.

Теоретичар завере на земљи

Мадс Малик Мортенсен такође није сигуран да су масакр у Бучи починиле руске снаге. Осим тога, према његовим речима, масовне гробнице пронађене у граду могу бити старије природе.

Али види се по лешевима и гробовима да су нови?

-Да, то ти кажеш.

Лешеви у кесама леже у масовним гробницама у украјинском граду Бутја. Фото: Олег Петрасјук

Иако се Мадс Малик Мортенсен вероватно не слаже са већином Данаца о томе шта се дешава у Украјини, то није имало веће последице по њега.

–Навикао сам да будем „Rasmus Modsat” дуги низ година и имам добре родитеље и браћу и сестре. Лако могу да будем приземљен, иако сам потпуно у крајностима теорија завере – каже он кроз смех.

Тврдње у овом чланку су ставови и ставови Славка Лабовића и Мадса Малика Мортенсена. Није било могуће да их ТВ 2 потврди нигде осим у државном руском медију Раша Тудеј“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *