Holivud opčinjen „uvrnutim“ komičarem Srbinom

Čim se pojavi, morate da ga primetite. Originalan je, harizmatičan, zanimljiv, i sa prepoznatljivim nastupom. Jedan od najpopularnijih Srba u Holivudu zablistao je na dodeli Critics’ Choice nagrada u Los Anđelesu.

Uvrnuti Al Janković kako glasi umetničko ime čuvenog komičara, nedostajao je na crvenom tepihu.

Njegovo pravo ime je Alfred Metju Janković, rođen je u gradu Dauni u Kaliforniji 1959. godine, sin je Srbina Nikole Nika Jankovića i Amerikanke italijanskog porekla Meri Janković. Alov otac bio je glumac i muzičar, a majka veoma nadarena za komediju pa nema dileme od koga je nasledio brojne talente.

Spisak njegovih zanimanja je dugačak: on je komičar, harmonikaš, pevač, kompozitor, majstor parodije, glumac, scenarista i producent.

Al Janković bio je odličan đak u osnovnoj i srednjoj školi u Linvudu. Iako je prvo pohađao studije muzike, diplomirao je artihekturu na Državnom politehničkom univerzitetu u San Luisu. Kolege sa fakulteta pamte ga kao štrebera. Bio je tih i povučen kakav je i danas van scene. Govori se za njega i da nema poroke kao i da je duže od 30 godina vegetarijanac.

Njegovi komičarski počeci vezuju se za radio emisije dr Dementa, ali i za nastupe po lokalnim kafanama. Veliki uspeh postigao je kada je 1995. objavio prvi singl „Eat It“, parodiju na pesmu Majkla Džeksona „Beat It“.

Sa producentom Rikom Derindžerom snimo je šest albuma, a onda je preuzeo karijeru u svoje ruke. Mogli ste da ga vidite u serijama „Simpsonovi“ i „Džoni Bravo“, kao i u njegovim zabavanim programima „Otkačeni Al“.

„Ako Madoni dozvoljavaju da se menja i presvlači svakih 15 minuta, smatram da ja imam pravo na fizičke promene bar jednom u 20 godina“, izjavio je jednom prilikom Al kog je cla Amerika upoznala sredinom devedesetih posle pesme „Amish Paradise“.

Roditelji Ala Jankovića preminuli su 2004. godine. Posle tragedije okrenuo se poslu pa je 2009. imao pet digitalno objavljenih pesama na digitalnom EP-u pod nazivom „Internet Leaks”, a dve godine kasnije završio svoj trinaesti studijski album pod nazivom „Alpokalipsa“.

Al janković prodao je više od 16 miliona ploča u Americi. Dobitnik je tri nagrade Gremi i pet platinastih ploča. Ima svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih od 2018. godine.

Od 2001. u braku je sa Suzanom Krajevski sa kojom ima ćerku Ninu (19). Prošle godine prikazan je film „Weird: The Al Yankovic Story“ o životu ovog glumca, igra ga Danijele Redklif, a i sam Al ima vodeću ulogu kao Tom Skot.

Izvor: Blic/Jelena Milenković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *