Oskrnavili Karla Marksa!

Grobnica Karla Marksa na londonskom groblju Hajgejt oskrnavljena je drugi put za dve nedelje. Ovoga puta, na njoj je crvenim slovima ispisano „Doktrina mržnje“ i „Arhitekta genocida“.

Dobrotvorna organizacija koja vodi računa o groblju ocenila je ovaj potez kao glup i besmislen napad. U subotu ujutru posetilac Maksvel Bloufild, inače zaposlen u Britanskom muzeju, primetio je da je grobnica oskrnavljena. Kaže da je bio šokiran time što vidi.
„To je sramota. Crvena boja će nestati, pretpostavljam, ali videti takvu količinu štete i videti to dvaput, nije dobro“, rekao je on i dodao da je to verovatno uradio neko ko je protivnik Marksovog mišljenja, ali da mu nije jasno da se tako nešto događa 2019. godine.
Povodom ovog incidenta organizacija koja brine o groblju napisala je na Tviteru sledeće: „Šta god mislili o Marksovom nasleđu, ovo nije način da to pokažete.“Podsećamo, početkom meseca oskrnavljena je ploča Marksovog nadgrobnog spomenika, a ova dva incidenta ne dešavaju se prvi put. Spomenik je često bio meta napada. Bista je bila uklanjana, bila je meta improvizovane bombe sedamdesetih godina i ružena bojom i grafitima.
Autor „Kapitala“ je jedan od najpoznatijih stanovnika Hajgejta, groblja u severnom Londonu. Ironija istorije je činjenica da se za posetu grobu pisca „Manifesta Komunističke partije“ i neprijatelju kapitalizma mora platiti ulaznica.
Na istom groblju je sahranjena i viktorijanska spisateljica Meri En Evans, poznatija pod pseudonimom Džordž Eliot. Marks je u London došao 1849. i tu je ostao do smrti 1883.
Nemački filozof i teoretičar je najpre sahranjen u grobnici svoje supruge u zabačenijem delu groblja, ali je 1956. novi spomenik s velikom bistom postavljen na vidljivijem mestu.
Njegova izrada je finansirana donacijama koje je prikupila britanska Komunistička partija. Na spomeniku je upisana parola „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *