Нарко Барбароса

Пише: Мишо Вујовић

Мотиви за покушај самоубиства бивше судије и председнице Врховног суда Весне Меденице блиске сараднице црногорског предсеника Мила Ђукановића, упућене у све тајне његове владавине, могу бити последица шока и нервног растројства али и слања поруке да много зна али да ће пре умрети него пропевати.

Весна Меденица, судећи по функцији коју је обављала имала је увид у многе полузваничне, тајне, полукриминалне и криминалне послове и сарадњу државе или појединих званичника са разним криминалним клановима – блиским неким, нарочито безбедоносним структурама.

Није искључена могућност да је госпођа Меденица покушајем самоубиства намеравала да избегне суочавање са доказима чији би епилог био вишегодишња робија али и процесуирање осталих високих функционера упетљаних у криминалне активности.

Једна од верзија провале и хапшења јапанске обавештајне групе једног од највећих обавештајаца свих времена Рихарда Зоргеа у Токију 1943. године, почела је управо покушајем самоубиства Зоргеовог блиског сарадника Мијаги Јотокуа.

Познато је да је Рихард Зорге, обавештајац КГБ-а и високи официр СССР-а, као аташе за штампу Немачке амбасаде у Токију од свог пријатеља, Еугена Ота, амбасадора Немачке, сазнао датум почетка операције

“Барбароса”, са тачним бројем дивизија и правцима напада на СССР 20. јуна 1941. године. Напад је из техничких разлога почео два дана касније. Зоргеова група уздрмала је још више Трећи рајх информацијом да Јапан и поред притисКа Немачке неће напасти СССР. Захваљујући том сазнању совјетска армија је са источног фронта повукла већину трупа што је у одсудном тренутку допринело одбрани Москве. Међу Зоргеовим најближим сарадницима налазио се агент Коминтерне Бранко Вукелић, званично дописник Политике из Токија и Хоцуми Озаки радио оператер који је преко Владивостока слао информације у Москву.

Према једној од верзија јапанска полиција је имала одређена сазнања о блискости новинара Мијагија Јотокуа са комунистима. Након извесног праћења без неких капиталних сазнања реше да га приведу на саслушање. Видевши да је ђаво однео шалу Јотаку покушава самоубиство скоком са трећег спрата, али му се део кимона качи за симс што ублажава пад и он мало угруван пролази без тежих последица.

Јапански иследници тек тада постају свесни да Мијаги није обичан новинар још мање безначајан симпатизер комуниста те крећу са бруталном тортуром и мучењем по чему су веома познати као и већина азијских народа. Мијаги у мукама проваљује целу групу на челу са Зоргеом, који ће исте вечери у оближњем бару добити информацију написану на цедуљици – да га прате. Напушјући локал Рихард Зорге је сео у аутомобил исцепкао папирић на ситне комаде и бацио их кроз прозор аутомобила.

Следећег јутра кућу у којој је становао опколили су пропадници јапанске специјалне полиције.

На вратима га је сачекао инспектор који је водио акцију хапшења пружајући му залепљену цедуљицу на којој је писало :

“Морате се склонити тајна полиција вас у стопу прати”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *