Iz Francuske dolazi novi soj koronavirusa

Naučnici su zabrinuti zbog pojave nove varijante koronavirusa u južnoj Francuskoj. Do otkrića su došli nakon što je 12 pacijenata u istoj regiji bilo pozitivno, a njihovi testovi su pokazali „netipičnu kombinaciju“, piše Ekspres.

Stručnjaci sumnjaju da je slučaj možda došao iz Kameruna, jer je prva zaražena osoba stigla sa putovanja iz te zemlje. Stručnjaci su kazali kako su identifikovali „46 mutacija“ u ovoj varijanti, koja je dobila naziv B.1.640.2, prenosi hrvatski „Net“. Njegovu prisutnost prvi su otkrili stručnjaci „IHU Mediterranee Infection“ u Marselju.

Ranije ovog meseca objavili su na svom Tviteru da su otkrili novu varijantu kod pacijenata s kovidom iz Forkalkje, u regiji Alpes-de-Haute-Provence.

Ono što varijantu čini opasnijom je njena sposobnost razmnožavanja zbog broja mutacija koje ima u odnosu na izvorni virus. Ostaje da se vidi u koju kategoriju će ova nova varijanta upasti.

Francuska je u subotu prijavila 219.126 novih infekcija i postala šesta zemlja u svetu koja je premašila ukupno 10 miliona zabeleženih slučajeva kovida 19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *