„Teslin narod“ u Ujedinjenim nacijama

Jedini srpski kandidat za Oskara u konkurenciji dugometražnog dokumentarnog filma “Tesla nation”, juče je imao specijalnu projekciju u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, kao deo kulturne baštine jednog naroda.

Posle prpremijera u Beogradu, Los Anđelesu, Pitsburgu, Majamiju, Nju Džersiju, i diplomate u Njujorku kroz ovo ostvarenje imali su priliku da se upoznaju sa više od 70 istaknutih Srba koji su ostavili značajan trag na teritoriji Sjedinjenih Američkih Dražava i ujedno gradili važne istorijske veze sa maticom Srbijom.

Na filmskom platnu smenjivale su se priče iz prošlosti i sadašnjosti srpskog naroda, počev od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre 200 godina – Džordža Fišera (Đorđa Šagića), pomenutog naučnika Nikole Tesle, Mihajla Pupina, trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, jedine žene u članstvu Njujorške akademije nauka Gordane Vunjak Novaković, srpskog inženjera, tvorca programa „Apolo”, Oskarovaca Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča itd.

Nakon premijere organizovana je konferencija za novinare.

-“Teslin narod” je jedan od najvećih doprinosa našem narodu i kulturi u poslednje vreme i zahvalan sam reditelju što mi je ukazao čast da kroz lik Nikole Tesle uzmem učešće u ovom veoma važnom filmu – rekao je Jack Dimich.

Film je rađen u koprodukciji Optimistic film i Radio Televizije Srbije. Da bi dokumentarac bio nominovan za prestižnu nagradu Oskar, pokrenuta je kampanja da ostavarenje dođe do što većeg dela publike.

Naredna velika premijera najavljena je za 21. oktobar u Vašingtonu u čuvenom “Landmark Theaters E Street Cinema” u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u SAD i Srpskog narodnog saveza iz Pitsburga.

Javnost u Milvokiju, Rokfordu i Bostonu (Illinois) takođe će moći da pogleda “Teslin narod” 1, 9 i 16. novembra zahvaljujući organizatorima NGO “Serbia online”i crkveno-školskim upravama u Milvokiju i Rokfordu i izdavačkoj kući “Town Hill Colony”.

Posle projekcija u Čikagu, Filadelfiji, San Francisku i drugim gradovima Amerike, očekuje se i dalja distribucija do bioskopskih sala u u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Izvor: Serbian Times/Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *