Najveći dobrotvor dijaspore proslavio 99. rođendan

U znak poštovanja za sva njegova dobra dela, 6. decembar, na dan kad je pre 99 godina rođen, u kanadskom Nijagara Falsu, gradu u kojem živi čovek najvećeg srca, proglašen za Dan Milomira Glavčića.

Zablistali su sinoć, po kanadskom vremenu od 19.00 do 19.15, vodopadi Nijagare u bojama zastave Srbije. Bio je to samo još jedan od načina da se Nijagara Fals, kanadski grad u kojem živi Milomir Glavčić, oduži velikom filantropu koji je lokalnoj zajednici, za nekoliko projekata koje je finansirao – pomogao sa više od tri miliona kanadskih dolara. Milomir pomaže i svoje sugrađane u Nijagara Falsu, a posebno – tamošnju srpsku zajednicu.

Milomir Glavčić je poreklom iz sela Pope kod Jošaničke Banje. Iz Srbije je u svet otišao davne 1947. godine. Posle boravka u nekoliko evropskih država skrasio se u Kanadi, u Nijagara Falsu, gradu kraj poznatih vodopada. Tu se uz naporan rad obogatio, ali od odlaska u otadžbinu više nije dolazio. Uprkos tome, nije izgubio  izraženi patriotski osećaj i životni cilj „da radi i zaradi, da ima za sebe, ali i da drugima pomogne“.

Milomir je, do sada, poklonio Srbima u Srbiji oko deset miliona evra! Uz njegove donacije, posebno u rodnom kraju, odnosno na području Raške i Kraljeva sagrađene su dve crkve, dom kulture, biblioteka, dva dečja vrtića, most preko Ibra, asfaltirano je desetak kilometara puta, opremljena je brojnim skupocenim medicinskim aparatima kraljevačka bolnica i kupljena dva sanitetska vozila, a godinama je upućivao i novčanu pomoć brojnim pojedincima u nevolji.

Rođendan je Milomiru Glavčiću čestitao i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u prethodnoj Vladi, koji mu je poželeo da još dugo poživi u dobrom zdravlju i raspoloženju i poručio da će se zauvek pamtiti sve što je, kao čovek dobre duše i velikog srca učinio za građane Srbije.

Izvor: Krug/Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *