Сећање на смрт 12 бањалучких беба

У Бањалуци је данас обележена 27. годишњица од страдања 12 беба у Клиничком болничком центру, које су преминуле у мају и јуну 1992. године. Тим поводом служен је парастос на Новом гробљу у Бањалуци.

Парастосу, који су служили свештеници Епархије бањалучке, присуствовали су, и цвеће на гробницу 12 бањалучких беба положили, изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић, те посланици у Народној скупштини Давор Шешић и Срђан Мазалица.

Парастосу су присуствовали и чланови Републичке и Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, као и чланови породица преминулих беба.

У мају и јуну 1992. годинем на Одјељењу за интензивну његу у бањалучком породилишту, услед недостатка кисеоника умрло је 12-оро новорођенчади. Секретар Удружења „12 беба“ Жељка Тубић поручила је да је трагична смрт 12 беба у Клиничком центру Бањалука 1992. године због недостатка кисеоника, догађај који се не сме никада заборавити.

-Овај догађај не сме бити избрисан из сећања и помињања, јер је обелжио ток рата и један део историје на овим просторима – истакла је Тубићева.

Несташица је била последица блокаде српске територије од хрватских и муслиманских војних снага, након чега је услеедила операција Војске Републике Српске „Коридор“. Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица представиће у Бањалуци књигу „Шта су скривиле?“ аутора Николе Борковића, која говори о страдању 12 бањалучких беба.

-Смрт 12 бањалучких беба смишљен је злочин светске бирократије која им није дозволила лек, рекао је председник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *