Na ruševini Mosta kralja Aleksandra

Na ovoj izuzetnoj fotografiji vide se dva vojnika Vermahta kako pobedonosno poziraju na ruševini Mosta kralja Aleksandra u Brankovoj ulici, dok se u daljini uočavaju još uvek nove i blještave hale beogradskog sajma,  u aprilu 1941. godine.

Na sajmu će nacistički okupator uskoro da oformi zloglasni logor „Judenlager Semlin“ u kome će do maja 1942. da uništi najveći deo populacije Jevreja u Beogradu. Nakon toga, promeniće naziv logoru u „Prihvatni logor Semlin“ i koristiće ga u najvećoj meri za smeštaj zatočenika iz NDH, partizana i civila srpske nacionalnosti, nakon operacije istrebljenja stanovništva na Kozari i na dalje.

U logoru će se vršiti trijaža nesretnih ljudi: zdravi i snažni biće odvedeni na prinudan rad, uglavnom u rudnik u Boru i slične rudnike u regionu, dok će slabi, žene i deca biti ubijani ili vraćani u ustaški sistem logora za uništenje u Jasenovcu. U „prihvatnom logoru Semlin“ stradaće preko 10.000 ljudi do oslobođenja.

Nekoliko decenija nakon rata za ovaj logor je u upotrebu uveden netačan naziv „Staro sajmište“ koji se, nažalost, i danas koristi iako nema nikakvo istorijsko uporište i predstavlja puki konstrukt.

Na snimku se vidi i toranj koji je fabrika „Škoda“ podigla pre rata za padobranske skokove, a koji će preživeti rat i saveznička bombardovanja, da bi bio porušen posle rata, 1945. godine.

Bane Gajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *