Na crnoj listi 400 srpskih internet trgovaca

Prevare prilikom kupovine na društvenim mrežama su česte, a kupci se susreću sa prevarantima koji im lako izvuku novac. Iz tržišne inspekcije napominju da je kontrola internet prodavaca komplikovana i traje dugo. Pre svake kupovine, neophodno je da odvojite vreme i dobro proverite o kojoj firmi se radi, a to možete učiniti u Agenciji za privredne registre ili na sajtu Narodne Banke Srbije.

„Robu kupujte od poznatog brenda ili firme. Ako to nije slučaj, onda treba proveriti preko APR ili Narodne Banke Srbije. Zakon o zaštiti potrošača se odnosi na kupovinu proizvoda od strane fizičkog lica. Dakle, pravno lice ga prodaje“, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača „Efekitiva“.

Ne kupujte od fizičkog lica – tu leži najveća opasnost

„Često imamo te žalbe da neko kupi nešto što mu na kraju ni ne stigne, a zatim usledi besumučno pozivanje od strane kupca, koje se obično završi time što ga prodavac blokira na fejsbuku ili instragramu i ne javlja mu se na telefon“ kaže Gavrilović i dodaje da je reč o klasičnoj prevari koja nije prepoznata u Zakonu o zaštiti potrošača.

Putem sajta Agencije za privredne registre možete proveriti koliko dugo postoji neka firma, a mogu se proveriti i bilansi odnosno prihodi te firme.

Kod poznatih firmi kupovina je pouzdana i lakša, ali i tu treba biti oprezan i obaviti proveru.

„Imali smo situaciju sa jednim poznatim brendom čija je firma bankrotirala, a računi su blokirani – što je predstavljalo problem za kupce“, kaže Gavrilović koji podvlači da se dešavalo da firme u blokadi ne isporučuju traženu robu koja je prethodno bila plaćena, a novac ne možete dobiti nazad – jer je već „nestao“.

Jedan od glavnih problema je i taj što kod kupovine od fizičkog lica nije nadležna tržišna inspekcija, ali ni Ministarstvo trgovine, već ako dođe do prevare treba obavestiti policiju.

Nacionalna organizacija potrošača napravila crnu listu instagram trgovaca

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) nastavila je sa akcijom evidentiranja trgovaca koji ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini. Važno je napomenuti da je veliki broj instagram profila sa prethodne liste ugašen, dok je nekolicina trgovaca prešla u legalne tokove poslovanja te registrovala svoje firme i time postala lojalna konkurencija registrovanim onlajn prodavnicama, saopšteno je ispred NOPS.

Crnu listu prodavaca sa fejsbuka i instagrama, na kojoj se nalazi se skoro 400 trgovaca pogledajte OVDE.

Ispred NOPS napominju da je pretpostavka da na listi postoje trgovci koji su eventualno i registrovani, a na listi su se našli iz razloga što ne poštuju Zakon. Svaki trgovac koji dostavi dokaz da posluje u skladu sa Zakonom, biće uklonjen sa liste. Lista nije konačna, svakodnevno će biti ažurirana. Molimo i potrošače koji imaju bilo kakav problem sa neregistrovanim trgovcima koji posluju putem društvenih mreža da nam dostave nazive profila. Ujedno, lista neregistrovanih trgovaca će biti dostavljena i Tržišnoj inspekciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *