Потписи за одбрану „Сузе Његошеве“

Верници у Црној Гори покренули су иницијативу потписивања петиције за очување крстионице „Суза Његошева“ и обнову манастира Михољска Превлака, а већ првог дана интересовање грађана било је огромно. На трговима у Котору, Будви, Тивту и Херцег Новом до сада је петицију потписало више од 5000 грађана.

Петицију су поред више хиљада Бокеља потписали и митрополит црногорско приморски Амфилохије и епископ диоклијски Методије. Верници истичу да је циљ иницијативе добијање грађевинске дозволе за обнову коју Митрополија црногорско приморска чека још од 2012. године.

„На 800- ту годишњицу оснивања Зетске епископије, верни народ Боке захтева обнову манастира Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци. Европска повеља о људским правима и слободама, као и сви домаћи правни акти гарантују грађанима право на слободу исповиједања вере на њиховом историјском-култном мјесту“, истиче се у тексту петиције која се потписује у Боки.

Подсетимо откако су јаке полицијске снаге у ноћи 1. на 2. април блокирали Михољску Превлаку са копна и мора покушавају да обезбеде долазак грађевинске инспекције и фирме која би рушила крстионицу, а верници даноноћно дежурају на острву. Они истичу да их већ две последње ноћи док се читају молитве у крстионици надлеће непознати дрон који снима место и околину.

„Појавио се протекле две ноћи око 22 часа са мора и задржао десетак минута изнад саме крстионице правећи снимке ту и око самог улаза у манастирско имање, затим се удаљио у правцу аеродрома Тиват“, истичу верници додајући да их након неуспеле полицијске опсаде Михољхске Превлаке свако вече обиђе патролно возило ОБ Тиват.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *