Млади Тесла из Брода прави сателит за НАСА

Снови су оствариви само ако у њих довољно верујеш и трудиш се да их испуниш, а доказ за то је тринаестогодишњи Дејан Лукић из Брода чију је идеју о изради сателита за комуникацију прихватила чак НАСА (Америчка свемирска агенција), која ће заједно са Европском Свемирском агенцијом платити и трошкове лиценце за контролу сателита и папирологије.
Дејан за портал Бањалука.цом каже да сателит који ће бити секундарни терет, за сад постоји на папиру, односно дигитално.
“3Д модели, нацрти и софтвер су били највећа препрека, јер по критеријумима НАСА све мора бити професионално документовано за јавност. Планирамо да наставимо са прављењем сателита, прихватили су ову идеју и дали су ми рок до маја 2020. године”, појаснио је овај талентовани дечак.
Како каже он, сателит пружа интернет и мобилну конекцију. Интернет конекција се базира на ЦАТ светском систему за интернет до брзине од ~4000Гбит/с (500ГБ/с) и без кашњења (интернет би био много бржи и јефтинији него сада), док ће мобилна конекција подржавати кристално чисте разговоре на удаљеним локацијама.
“Идеју за овакав сателит сам имао још од 2016. године (тада је имао 10 година), али тада нисам знао да постоји програм НАСА који финасијски помаже овакве пројекте младих. Радио сам на њему од априла 2019. године, а у мају ми је помогао пријатељ Никола Пеулић око програмирања кода и отклањања грешака, јер се главни рачунар у сателиту састоји од више од 400.000 линија кода.
Информатички сам писмен, читао сам много од Николе Тесле, Елона Муска, Томаса Едисона и Алберта Ајнштајна, то ми је припомогло у овоме”, појашњава Дејан.
Од џепарца је одвајао за сателит, мало, по мало и заиста је , каже, било тешко. НАСА планира да одвоји 45.000 долара ако лансирање буде успјешно.
“Имао сам мало сумње у то, али поред негативних мисли ту су и позитивне. Мислио сам да ће ме изабрати јер идеја је иновативна јер у Земљиној орбити постоји само пар сателита за брзи пренос података (мобилни преносни података односно интернет)”, каже овај млади иноватор.
Према његовим речима, сателит би требао да буде лансиран помоћу Фалкон ракете коју производи Спејс  Икс (прва компанија која је послала приватну ракету у свемир).
“Датум лансирања је 25-30 мај 2020. Биће лансиран из Флориде са историчне лансирне подлоге 39А, на којој је била лансирана Сатурн 5 ракета која је одвела људе на наш природни сателит – Месец. Сателит ће бити лансиран у ниску Земљину орбиту на висину од 480 км и инклинацију од 54 степени”, истиче Дејан.
Сателит ће бити у орбити ~120-180 дана, то зависи од положаја Земље у односу на Сунце и остале небеске обекте због гравитације.
“Наишао сам на проблем радијације, сателит ће имати дигитални Гајгеров бројач који ће пратити радијацију у свемиру и по потреби гасити и палити електронику. За тих ~120-180 дана сателит ће пружати интернет конекцију свима који имају сателитске пријемнике”, појашњава млади генијалац.

Информатику је заволео још у петој годони, љубав му је усадила мајка, али ту је био и деда, како истиче, као библиотека.
“Већ пет година интезивно пратим дешавања везана за свемир и аеронаутику и спознао сам колико тога нуде обе науке и поставио сам себи питање зашто не бих и ја пружио допринос тим наукама, а уз помоћ наука свету?”, каже Дејан.
Истиче да ако ова мисија буде успешна, планира да направи други сателит који ће помагати људима који се баве сточарством.
“Такође, недавно сам правио хибридни ракетни мотор, али због овог сателита сам прекинуо тај пројекат. Својим вршњацима поручујем да треб да прате своје снове и да покушају да их остваре, да их не поколебају пропали пројекти и мањак финансијских средстава. Некада је сасвим довољна и подршка једног родитеља коју ја имам. Оно што волите, за то се и борите”, закључио је Дејан.
Дејанова мајка Дијана Ждрња, каже да се због успеха сина осећа поносно и узбуђено, јер је ипак реч о највећој свемирској агенцији, која је одобрила идеју њеног сина, идеју једног тринаестогодисњака.
“Увек сам веровала у свог сина, заиста, јер је увек вредно, након школских обавеза, радио на својим идејама, али сам била и реална. Ја сам незапослена, такорећи самохрана мајка, тако да колико год да је син радио дигитално, компјутерски, скицама на томе, знала сам да реално немамо финансијска средства да се све његово замишљено и оствари. Понекад од џепарца сам одваја и купује себи неке дјелове за израду својих пројеката. Када ми је рекао да је писао агенцији НАСА искрено нисам поверовала”, каже она.
Додаје да је подршка родитеља један од главних кључева.

Највећа подршка: Дејан са мајком Дијаном

“Главни извор учења мог сина о електротехници, физици, пројектима НАСА, о најпознатијим научницима из тих поља је интернет. Можда ово ружно звучи, али он је тек ове године добио физику као предмет у школи, која му још увек не може пружити довољну количину знања, да не причам о електротехници која се тек добија у средњој сколи и слично.”, истиче госпођа Ждрња.
“Финансијски није било лако ни пројекат да прави, а израда самог сателита неће бити јефтина, али ја озбиљно размишљам да идем да радим у Италији, поправим финансијско стање и помогнем сину“,, закључила је она.
За помоћ се обратити и локалној заједници  и ресорном министарству Владе Републике Српске.

Текст и фотографије: Banjaluka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *