Zašto mrzim Austriju?

U kolumni na sajtu Vajsa Aleksandra Stanić navodi da iako je rođena u Beču Austriju ne vidi kako svoju domovinu, jer oseća rasizam i mržnju prema strancima

Kolumna urednice portala Vajsu Austriji, Aleksandre Stanić pod naslovom „Zašto mrzim Austriju“ izazvao je veliku buru u „alpskoj“ državi i našla se na meti žestoke kampanje mržnje preko društvenih mreža.

Ona je u tekstu, objavljenom na sajtu Vajsa prenela samo svoja iskustva sa ksenofobijom u Austriji i argumentovala zašto Austriju nikada nije videla kao svoju domovinu. Inače, roditelji Stanićeve imigrirali su u Austriju iz Bosne i Hercegovine, a Aleksandra je u Austriji rođena. U kolumni je opisala svoje nezadovljstvo austrijskom politikom i kritikovala „prekomerni patriotizam“. Napisala je da, kada je neko pita odakle je, kaže da je Bečlijka.

„Dragi Austrijanci, niste ništa doprineli tome da se osećam Austrijankom“, poručila je Stanićeva. „Ovde sam rođena, ali i pored toga ovu zemlju nikada neću nazvati domovinom. Austrija je zemlja u kojoj je moja prijateljica iz mladosti N. prestala da bude moja prijateljica, jer njena majka nije želela da se igra sa „detetom strancem“. Austrija je zemlja u kojoj su državni službenici ponizili mog oca, zato što loše govori nemački. Drugi đaci u mojoj školi nisu želeli da im jedan „Čuš“ pomaže u ispravljanju domaćih zadataka, iako sam bila najbolja u razredu iz nemačkog i činjenice da je predlog došao od nastavnice“.

Navela je da su se njeni roditelji doselili 70-tih godina u Austriju, i da je ona rođena u ovoj zemlji, ali da nikada nije pripadala Austriji. Prema njenom mišljenju Austrija pravi radzor među stanovništvom – na jednoj strani su „mi“ i na drugoj „oni drugi“, a političarima odlično polazi za rukom da šire strah od navodnih „stranaca“.

„Ja sada tu mržnju uzvraćam. Mrzim ono što FPO i OVP čini ponosnim na njihovu domovinu. Ja sam od onih „drugih“, i kao dete sam već naučila da me većinsko društvo ne prihvata kao Austrijanku“, ukazuje Stanićeva.

Ukazala je takođe da će njeni roditelji da kažu da je njima Austrija mnogo toga ponudila, ali dodaje da ona ne oseća nikakvu obavezu za zahvalnost toj zemlji.

„Mržnja koju su Austrijanci ranije imali prema strancima sada je preusmerena pre svega na muslimane, koji su izloženi rasizmu. Ali i pored toga svaki put kada nešto kritički kažem na račun Austrije dobijam poruke mržnje“, navela je Stanićeva.

„Austrijanci mi pišu da sam „jugo-komunistkinja“ koja nema pravo na političkom mišljenje“, dodala je ona.

Istakla je da kada pomisli na Austriju oseća samo frustraciju i bes, te je iznela neprijatan susret sa jednim Austrijancem po imenu „Volfi“, koji joj je, kada je imala svega 12 godina, objasnio da, nebitno koliko dobro govori nemački, nikada neće biti prava Austrijanka.

Preko društvenih mreža izložena je porukama mržnje, a desničarski sajt „unzensuriert.t“ u njenom tekstu vidi „blaćenje Austrije“. Autorka je preko tvitera odgovorila svima koji su krenuli da je blate.

„Dospela sam na „unzensuriert“. Zašto? Zato što kritikujem rasizam. Verovatno ću isključiti mobilni. Desničari pokušavaju žene sa političkim stavom da ućutkaju. Kakav je to pokvareni svet“, poručila je ona.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *