Misterija ‘zraka smrti’ Nikole Tesle

Nikola Tesla je mrzeo rat i osmislio je lanser „zrak smrti“ u nadi da će sprečiti vojske da idu u rat, donoseći mir.

Zamislite snop energije koji bi mogao da obori avion miljama daleko, a da ne pribegne bilo čemu posebnom van električne energije. Zamislite nevidljivi zid energije koji štiti naciju od neprijatelja koji napada, delujući kao električna ograda koja može ispariti neprijateljske vojnike čim se dotakne. Zvuиi kao neљto љto svaka vojska ћeli da poseduje.

Ovaj san o „zraku smrti“ decenijama je inspirisao programere oružja. Međutim, postoji jedan briljantan pronalazač koji tvrdi da ga je zaista stvorio: Nikola Tesla.

Nikola Tesla (10. jul 1856 – 7. januar 1943) bio je srpsko-američki pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinski inženjer. Na američkom tlu, radio je za Tomasa Edisona pre nego što je postao pronalazač.

Mnogi Teslini izumi u ovom periodu bili su revolucionarni. On se uglavnom fokusira na poboljšanje sistema koji generišu električnu energiju i prenose struju. Pored toga, on je takođe napravio važna otkrića u oblasti radio tehnologije.

Ali Teslin najveći san je da smisli kako da prenese beskonačnu energiju direktno kroz vazduh. Tokom svog života, Tesla je pokušavao da razvije nekoliko uređaja sposobnih za bežični prenos energije, ali je njegovo istraživanje bilo znatno ograničeno zbog nedostatka finansijskih sredstava. Međutim, 1934. godine, Tesla, tada 78-godisnjak, izneo je šokantnu tvrdnju da je dizajnirao uređaj koji može da ubije ljude kilometrima daleko strujom.

Tesla svoj izum naziva teleforce. Iako ga mnogi ljudi sada znaju kao „Teslin zrak smrti“, on sam se ne slaže sa terminom kada

Umesto toga, Teslin izum usmerio je energiju duž uskog zraka za koji je rekao da ga je učinio dovoljno snažnim da daljinski obori avion i odmah ubije ljude.

Tesla kaže da bi njegov izum mogao da stvori energetsku barijeru koja pokriva celu zemlju, uništavajući svakog neprijatelja koji prođe kroz njega. Međutim, on se nadao da će primena ovog izuma doneti mir. Onemogućavajući vojskama da napadaju jedni druge, Tesla se nada da će potpuno eliminisati rat.

Ali Teslin uzvišeni san je bio u ozbiljnom problemu: niko nije finansirao projekat. Obratio se američkoj, sovjetskoj i drugim vladama, ali niko nije obezbedio nikakav novac za inicijativu.

Međutim, jedne noći 1937. godine, tokom sastanka u Ambasadi Jugoslavije, Tesla je revizoru saopštio da Teleforce nije samo izvodljiv, već da ga je zapravo uspešno izgradio. Tesla planira da objavi ovu objavu za nekoliko meseci.

Međutim, svet nije imao priliku da ga vidi. Nedugo zatim, Teslu je udario automobil dok je prelazio ulicu. On je zadobio teške povrede i od toga se nije u potpunosti oporavio. Tesla je 1943. preminuo u 86. godini u hotelu Njujorker, gde je živeo.

Po dobijanju vesti o Teslinoj smrti, američka vojska je brzo stigla u hotel i pretražila sobu kako bi zaplenila sve izume koje nisu želeli da druge zemlje imaju. Ali SAD kažu da nije pronašla ništa. Pitanje je šta se desilo Teleforceu.

Verovatno je američka vlada tajno uskladištila i proučavala „Teslin zrak smrti“. Nekoliko sličnih uređaja testirano je tokom Hladnog rata, što verovatno sugeriše da su koristili njegov izum za razvoj daljih tehnologija.

Ali ako je Tesla zaista stvorio „zrak smrti“ i niko ga nije uzeo, nema pojma gde ga je stavio. Nema razloga da to nikada nije javno objavio.

Verovatnije objašnjenje je da Tesla zapravo nikada nije napravio „zrak smrti“. Veruje se da je bio mentalno bolestan veći deo svog života. U poslednjim godinama svog života, istovremeno je tvrdio da je uspešno izgradio „zrak smrti“, Teslino stanje se pogoršalo. U stvari, „zrak smrti“ nije bio jedini izum za koji je tvrdio da ga je stvorio, ali nikada nije objavljen.

Tridesetih godina prošlog veka često je tvrdio da je izumeo velike izume, kao što je mašina na kosmičko zračenje. Ali kao zrak smrti, da postoji, niko osim Tesle ih nikada ne bi video.

Izvor: Vnexpress

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *