Гробови палих за отаџбину у корову

Слика може припадати напољу и споменик
Спомен обележје на Грађанику

Многи српски војници погинули на територији данашње љишке општине у Колубарској бици, и даље почивају на њивама, ливадама и воћњацима у групним или појединачним гробницама.

Гинули су новембра и децембра 1914. у Шутцима, Калањевцима, Пољаницама, Козељу, Гукошу, Дићима, Доњим Бањанима, Рајцу, Лалинцима, Славковици, селу Ба, Велишевцима, Цветановцима…

Слика може припадати напољу и споменик
Споменик на Гучеву

Сто и више година после, гробови су зарасли у коров или су преорани. На Грађенику изнад Кадине Луке су темељи цркве, која би требало да буде спомен-костурница.

Има више обележја страдалима у Колубарској бици и до краја Великог рата. Споменици су на Рајцу, Самој букви, Белановици, Шутцима, Пољаницама, Кадиној Луци, селу Ба, у Љигу.

Спомен-плоче се налазе у црквама у Белановици, Моравцима, Цветановцу, Славковици и Бау и на њима уписана су имена свих изгинулих од 1912. до 1918. из тих парохија. У школама у Шутцима и Живковцима су спомен- плоче са именима страдалих из тих села.

Крајпуташи се налазе на раскрсницама, покрај путева и у црквеним портама, а подизани су изгинулим ратницима за чије се гробове није знало. У Гукошу се налази спомен-обележје једном немачком војнику.

Слика може припадати напољу
Темељи цркве, која треба да буде спомен-костурница палим за отаџбину на Грађанику

Насловна фотогрфија: Спомен обележје у селу Ба

Текст: Мира Библиотекарка Којић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *