Од 1. јула граница ЕУ отворена и за Србију

Европска комисија предложила је да се земље Западног Балкана, међу којима је и Србија, нађу прве на листи земаља којима ће од 1. јула бити дозвољен улазак у зону Шенгена.

Комесарка за унутрашње послове ЕУ Илва Јохансон каже да је ЕУ у ситуацији да од 1. јула постепено укида рестрикције на спољним границама ЕУ према трећим земљама које су у сличној или бољој епидемиолошкој ситуацији.

„Данас почињемо са консултацијама за састављање листе земља којима ће бити дозвољен улазак у ЕУ. Европска комисија предлаже да Западни Балкан буде на листи од 1. јула“, каже Јохансон.

У Европској комисији позвали су земље чланице ЕУ и чланице шенгенског простора да у понедељак15. јуна укину контроле на унутрашњим границама у оквиру Шенгена, уведене у циљу сузбијања ширења пандемије ковид 19, преноси Танјуг.

„Епидемиолошка ситуација у целој ЕУ се убрзано побољшава. Европски центар за контролу и превенцију заразе оценио је да контроле на унутрашњим границама међу чланицама ЕУ нису ефикасан начин за борбу против ковид 19“, наводи Јохансон.

Она додаје да се препоруке Европске комисије о рестрикцијама на спољним границама ЕУ за сва путовања која нису од суштинског значаја завршавају 15. јуна, али да су земље чланице тражиле кратко продужење тих рестрикција.

„Сада је наша препорука да продужио привремене рестрикције на путовања у ЕУ која нису од суштинског значаја до 30. јуна. Још нисмо у могућности да у потпуности подигнемо све рестрикције за путовања на свим спољним границама ЕУ, али почињемо постепено од 1. Јула“, наглашава Јохансон.

Она додаје да цео процес мора да буде координисан, а да је најважнији циљ заштита јавног здравља.

Критеријуми који би требало да буду узети у обзир приликом постепеног отварања спољних граница ЕУ према трећим земљама су епидемиолошка ситуација, мере заштите током путовања као и принцип реципроцитета, односно уколико ЕУ отвори границе за улазак у Шенген према трећој земљи и она би требало да отвори своје границе за све чланице ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *