Дружење Крајишника у Чикагу

Пише: Душан Марић

У сали удружења Српска братска помоћ у Чикагу одржан скуп је под називом „Висока Крајина“, на којем су се окупили Срби пореклом из Купреса, Ливна, Гламоча, Дувна, Грахова, Дрвара и других места која припадају Високој Крајини.

Уз лепо дружење, Крајишници су се кроз беседу Митра Марића, ратног председника општине Купрес, подсетили на родни крај, судбину која их је од њега отргла и акције које су до сад организовали а забављали су их Милош Шегрт и Станимир Стошић.

Организатори кажу да ће ово окупљање постати традиционално.

-Циљ нам је да се бар једном годишње окупимо у што већем броју, видимо и за здравље упитамо. Да се што више међусобно упознајемо и повезујемо. Посебно наша деца. Брат је мио које вере био, али комшије су комшије. Не каже народна узречица случајно „нека свога и у гори вука“. Заједно ћемо лакше пребродити тешке изазове живота у туђини – каже Томо Каран, који је рођен у Дувну, студирао у Сарајеву а живео у Купресу, одакле је после освајања тог града од стране хрватске војске 3. новембра 1994. године, са породицом кренуо у неизвесност, преко мрског океана.

Крајишници сматрају да ће удружени лакше помоћи и свом завичају.

-Често се укаже потреба да се организује нека хуманитарна или друга акција за неког од наших људи овде или у завичају. Најчешће је у питању прикупљање новца за обнову цркава и школа у старом крају. Брже и успешније ћемо их спроводити ако се чешће виђамо и ако су везе међу нама чвршће – истиче Каран.

Марко Чолић из Новог Села код Купреса, припадник старе „економске“  емиграције, каже да ће наредних година програм проширити садржајима из културе и извођењем неких од обичаја из родног краја.

-Једна од идеја јесте да организујемо такмичења у неким од наших завичајних игара. Неко је већ предложио надметање у скривању прстена, такозвану „капицу“ – објашњава Чолић.

Ове године скуп су организовали Купрешани, а сваке следеће године домаћин ће бити Срби из неке друге општине Високе Крајине.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *