Легенда о Влади Шипчићу још живи

Владо Шипчић, последњи краљев војник, четнички командант, убијен је тачно пре 63 године, 29. јула 1957. године.  Пуних 12 година после Другог светског рата измицао је потерама Титових комунистичких власти и био за њих страх и трепет. Због невероватног лукавства, храбрости и надљудској снази, ушао је у легенду, а и данас се о овом изузетном човеку причају приче и певају песме на северу Црне Горе, Херцеговине и Источне Босне. Једна од њих је и „Више вреди Шипчић Владе но Титове три бригаде“.

Рођен је 12. маја 1924. у целу Мала Црна Гора на Дурмитору у тадашњој Краљевини Југославија. Шипчић је приступио Југословенској војсци у Отаџбини 1941. године. У то време био је млад војник, имао је само 17 година. Током 1943. године, постао је најмлађи официр у четничким јединицама, који је водио борбе на просторима Црне Горе, Босне и Херцеговине.

Био је изузетно омиљен код Срба као оличење правде и слободе, човек који је остао веран српској традицији, вери, Краљy и Oтаџбини до последње капи своје крви. После рата одбио је да се преда и са групом својих истомишљеника и сабораца наставио да се бори. За њим су организоване многобројне потере али је увек успевао да се извуче и нападне комунистичке власти тамо где су се најмање надали отимао храну и остале потрепштине које је делио са својим јатацима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *