Lakše i brže do nemačkog pasoša

Nemačka će ubuduće biti znatno otvorenija prema imigrantima, nagoveštava sporazum o formiranju nove koalicione vlade. U koalicionom sporazumu koji su dogovorili Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) navodi se da nova vlada planira da  Nemačku učini privlačnijom destinacijom za migrante, dok istovremeno olakšava život tražiocima azila koji su voljni da se integrišu.

Imigracija je bila odlučujuće pitanje nemačke izborne kampanje 2017. nakon odluke kancelarke Angele Merkel da otvori vrata stotinama hiljada sirijskih izbeglica 2015. godine. Iako to nije bilo jedno od glavnih pitanja na ovogodišnjim izborima, ono se ponovo pomerilo na političkom dnevnom redu pošto su hiljade migranata pokušale da uđu u Evropsku uniju preko Belorusije poslednjih nedelja.

Takođe, Nemačka rešenje za hronični manjak radnika vidi u „uvozu“ radne snage, pre svega iz evropskih zemalja koje nisu članice Evropske unije, među kojima je i Srbija.

Procenjuje se da u najvećoj evropskoj ekonomiji trenutno živi i radi oko 450.000 Srba i oni predstavljaju predstavljaju 12. po brojnosti populaciju stranaca, posle državljana Turske, Poljske, Sirije, Rumunije, Italije, Hrvatske, Grčke, Bugarske, Avganistana, Rusije i Iraka.

-Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima – rekao je nedavno predsednik Nemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele, upućujući apel vlastima u Berlinu.

Čini se da je nova vlada rešila da na taj apel odgovori, pa su koalicioni partneri, između ostalog, odlučili da uvedu zakon koji bi omogućio višestruko državljanstvo. Sada je u Nemačkoj dvojno državljanstvo načelno zabranjeno – osim ukoliko se radi o državljanima neke druge članice EU ili Švajcarcima. U prevodu, može se istovremeno imati nemački i hrvatski pasoš, ali ne može nemački i srpski.

Za milione imigranata i njihove dece to znači da, kad ispune uslove za dobijanje nemačkog državljanstva, moraju da odluče da li će postati državljani nove domovine ili zadržati svoje staro državljanstvo.

To pravilo će se uskoro promeniti i to na inicijativu Zelenih, koji su tokom koalicionih pregovora insistirali da se Nemačka reši „zastarelih“ regulativa socijalne politike.

-Mladi ljudi od 18 godina ne mogu da razumeju zašto kada je reč o dvojnom državljanstvu i dalje imamo pravila koja su relikt prošlog vremena – rekla je nedavno liderka te stranke Analena Berbok.

Inače, na zvaničnom sajtu Zelenih, jedan tekst iz 2020. godine upravo govori o tome da je Nemačkoj potreban moderan zakon o državljanstvu. Kako se navodi u tom tekstu, svako ko je živeo u Nemačkoj godinama, rođen je tamo ili odrastao, trebalo bi da dobije nemački pasoš, bez obzira na poreklo roditelja.

Stoga plan buduće vlade predviđa i znatno skraćivanje vremena koje je potrebno da se dobije nemačko državljanstvo, a koje je do sada iznosilo osam godina provedenih u toj zemlji.

-Po pravilu, naturalizacija bi trebalo da bude moguća nakon pet godina, sa posebnim integracionim dostignućima nakon tri godine – navodi se u dokumentu.

To takođe znači da će novi zakon deci rođenoj u Nemačkoj od roditelja stranaca dati nemačko državljanstvo ako jedan od roditelja legalno boravi u Nemačkoj pet godina.

Zakon je usmeren na nemačku generaciju imigranata „gastarbajtera“, koja je došla iz južne Evrope i Turske 1960-ih i 1970-ih i doprinela posleratnom „ekonomskom čudu“.

Neki nisu mogli da se naturalizuju ni nakon što su decenijama živeli u Nemačkoj zbog jezičkih zahteva ili zato što nisu hteli da se odreknu svog prvobitnog državljanstva.

Formulacija kontroverznog preduslova za naturalizaciju „život prema nemačkom načinu života“ biće zamenjena jasnijim kriterijumima u novom zakonu, a biće i snižen nivo poznavanja jezika koji se traži za naturalizaciju.

U želji da se pozabavi nedostatkom kvalifikovanih radnika koji kočio ekonomski oporavak, nova nemačka vlada će poboljšati i pristup studiranju za strance. Obrada viza će takođe biti pojednostavljena.

Tražioci azila sa privremenim statusom moći će da dobiju sigurniji boravak i dovedu svoje porodice nakon četiri do šest godina ako se dobro integrišu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *