Panika zbog novog soja virusa korona iz Afrike

Naučnici su otkrili drastično mutiranu verziju kovida – toliko je izmenjena da ju je jedan stručnjak opisao kao zastrašujuću, dok drugi tvrde da je to najgori soj koji su do sada videli. SZO zbog toga održava hitan sastanak. Novi soj virusa je otkriven u Africi, testovi ga teško ili nikako ne mogu prepoznati, a može da ima povećan broj mutacija, preneo je britanski „Fajnenšel tajms“.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT. Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva „zabrinutost“ ili kao varijantu “od interesa”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti. Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa.

Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću.

Evropska unija će predložiti zabranu letova iz regiona Južnoafričke Republike zbog nove varijante koronavirusa. Neke zemlje su već počele da otkazuju letove iz tog dela sveta. Kako javljaju svetski mediji, Italija je zabranila ulazak u Italiju ljudima koji dolaze iz južne Afrike zbog nove varijante koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANNItaliji su se pridružili Nemačka, Izrael i Ujedinjeno Kraljevstvo koji su uveli zabranu letova iz Južnoafričke Republike. Sa druge strane, vlasti u Južnoafričkoj Republici smatraju da su evropske zemlje prenaglile kada je reč o toj odluci.

Kod novog soja zabeleženo više od 50 mutacija i 30 na proteinskom šiljku koji gađa većina vakcina i ključ je koji virus koristi da uđe u ćelije ljudskog organizma.

Ako se još detaljnije analizira – domen vezivanja receptora (deo virusa koji prvi ostvaruje kontakt sa ćelijama našeg tela) ima deset mutacija, a Delta soj koji je trenutno dominantan u svetu ima samo dve.

Ovolika količina mutacija je verovatno potekla od jednog pacijenta čiji organizam nije bio u stanju da pobedi virus.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *