Снима се ратни спектакл „Ђенерал“

Предузеће за кинематографску делатност ”Погледи” увелико ради на продукцији новог играног филма – ”Ђенерал”. Предпродукција је почела пре годину дана, то јест маја 2022. године, а снимање је заказано за септембар ове године.

У улози Драже: Игор Ђорђевић и режисер и сценариста Милосав Самарџић

Тема филма је прекретница у односу Западних савезника према Краљевини Југославији, а уједно и највећа офанзива Југословенске војске (четника) против Сила осовине, касног лета и почетком јесени 1943. године. Најпознатија из тог периода је Битка за Вишеград.

”Ђенерал” је ратни филм, у коме се комбинују елементи акције и драме. Филм се снима на основу истинитих догађаја. Наизменично се приказују битке на фронтовима и с друге стране тешки психолошки ломови у позадини. Битке се снимају према оригиналним немачким документима, које је аутор набавио у Бундес архиву у Фрајбургу. Психолошке драме актера репродукују се према четничким и британским документима.

Глумци изговарају рече које су њихови ликови – историјскеличности – заиста изговарали. Филм ће се снимати у Вишеграду, затим у околини Ужица и Овчар Бање, на Гледићким планинама, на Руднику и на Равној Гори, као и у Крагујевцу.

Улогу ђенерала Драже тумачи један од наших најбољих глумаца, Игор Ђорђевић. Као официре из Дражине Врховне команде видећемо Владимира Јоцовића (потпуковник Мирко Лалатовић), Милоша Крстовића (потпуковник Лука Балетић), Миломира Ракића (потпуковник Захарије Остојић) и Петра Лукића (капетан Марковић). Главног Дражиног борбеног команданта, мајора Драгослава Рачића, тумачи Игор Боројевић.

Као Рачићеви официри појављују се Миодраг Пејковић (капетан Душан Јеремић), Ненад Петровић (капетан Милош Словић) и Владимир Ђорђевић (капетан Раде Стјепановић). У улози команданта Рогатичке бригаде, капетана Добрице Ђукића, видећемо Ђорђа Ђоковића, а у улози команданта Вишеградске бригаде, мајора Драгише Васиљевића, Александра Јеленића.Солунца, пријатеља ђенерала Драже са Солунског фронта, игра Милић Јовановић, а најважнијег четничког наредника, Алексу Прокића, Алекса Радојловић.

Шефа савезничких војних мисија, генерала Чарлса Армстронга, игра Стеван Мрђеновић, глумац са два матерња језика (српски и енглески). Мајор Арчи Џек је Лука Миљковић (специјализовао глуму у Бостону), а мајор Бил Хадсон Никола Васиљевић.

Немачког генерала тумачи Никола Дрмончић, пуковника Владимир Тешовић, мајора Стефан Јосић, а поручника Чедомир Штајн. Усташког команданта игра Младен Ђорђевић, домобранског пуковника Дејан Тончић, а мајора Ненад Вулевић.

У улози команданта муслиманске легије, Мухамедаге Хаџиефендића, видећемо Сашу Пилиповића, док лик његовог помоћника Хасана тумачи Гаврило Јовановић, један од најпопуларнијих глумаца Републике Српске. Главног партизанског вођу у филму тумачи Дејан Цицмиловић. У филму се укупно појављује 40 глумаца, као и око 800 статиста.

Сценариста, режисер и продуцент филма је Милослав Самарџић. Асистент режије је Милић Јовановић, директор фотографије Бојан Крстић, сниматељ (швенкер) Алимипије Алимпић, шарфер Иван Михајловић, сниматељ тона и дизајнер звука Лазар Живанац, композитор Добрица Андрић. Послови у вези наоружања, експлозија и пиротехничких ефеката, поверени су фирми ”Степски соко” из Чајетине.

Радња филма: Златибор, крајем лета 1943. године. Неколико падобранаца у британским униформама успешно се приземљује. Главни међу њима је генерал Чарлс Армстронг, нови шеф савезничких војних мисија при Врховној команди Југословенске војске (Дражиних четника).

Његов долазак најављује добре вести: Скору капитулацију Италије и искрцавање Западних савезника на Јадранско море. Четници покрећу велике операције против Немаца и усташа, како би олакшали савезничку инвазију. Они ослобађају Пријепоље, Бијело Поље, Вишеград, Горажде, Рогатицу… Њихов главни циљ је Сарајево, као највећа немачка база у залеђу Јадрана.

Међутим, Савезници се не искрцавају, Немци доводе појачања у Сарајево, а генерал Армстронг, један за другим, поставља низ ултиматума генералу Дражи Михаиловићу. Сучељавања два генерала – представника једне велике силе и једне релативно мале земље – откривају узроке исхода рата у Краљевини Југославији.

Генерал Армстронг је искусан британски колонијални официр, познат по строгости и крутости, који је послат да ”дисциплинује” генерала Михаиловића. Црпи снагу из свести да је представник највеће империје у историји света. Идеал му је извршење задатка по сваку цену. Али, када генерал Михаиловић поступа по договореном плану, а генерал Армстронг почиње да добија наредбе мимо тог плана, па и мимо логике, он се нађе на непознатом терену. По први пут Армстронг осећа да га је империја издала и шаље низ протеста Команди за Средоземље у Каиру.

Генерал Михаиловић не зна за те протесте, које Армстронг шаље са своје радио станице, већ у британском генералу види особу која немилосрдно поставља ултиматуме. Ако удовољи његовим захтевима – губи рат, ако не удовољи – опет губи. Излаз из немогуће ситуације он тражи у историјским искуствима, а снагу му дају претходници на командним положајима, попут војводе Радомира Путника, који је био његов омиљени учитељ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *