Конференција норвешких Срба о Јасеновцу

Међународна конференција о Јасеновцу биће емитована на Јутјуб (YouTube) каналу са угледним говорницима међу којима су професор Гидеон Греиф, Кнут Фловик Торесен и Карина Цесхуико.

Догађајем се обележава стотине хиљада невиних жртава које су страдале у логорима смрти нацистичког усташког режима, укључујући Србе, Јевреје и Роме и друге.

Организовало га је Српско удружење у Норвешкој које жели ово годишње обележавање у време Међународног дана сећања на холокауст.

Ова конференција није намењена само норвешкој или српској публици већ и међународној. То се огледа у постави говорника – израелског историчара проф. Гидеона Греифа, литванске уметнице Карине Цесхуико и норвешког аутора Кнута Фловика Торесена.

Професор Греиф је недавно објавио књигу „Јасеновац – Аушвиц Балкана“. Његова дела инспирисала су мађарски филм Оскаром награђени филм „Саулов син“, у којем је радио као историјски саветник. То је прва конференција у Норвешкој о концентрационом логору Јасеновац, Скуп ће се уживо преносити на Јутјуб каналу у петак, 5. фебруара у 17 часова.

Српска заједница у Норвешка, како се процењује броји око 2.500 људи, који су цењени и добро интегрисани у норвешко друштво.

Како се укључити на уживо на конференцију о Јасеновцу можете се информисати на овде .

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *