Ко је крив за рат у Босни и зашто је створена РС?

Ко је крив за рат у Босни, шта се дешавало тих дана раних деведестих, ко је и какву улогу имао тих дана, ко је избјегавао рат а ко га је прижељкивао сазнајте из разговора Амира Зукића са водећим бошњачким интелектуалцем академиком Мухамедом Филиповићем који је вођен 2015. године.

Прије рата у БиХ  Филиповић је ишао на разговоре у Београд с покушајем да се успостави бошњачко-српски дијалог. На питање зашто тада није договорен одговара:

“Налазили смо се у ситуацији када је почео рат између Срба и Хрвата и постојала је опасност да будемо увучени у рат. То је највише одговарало Хрватима јер би се тежиште пренијело на БиХ. Тада сам захтјевао од Изетбеговића да учинимо нешто да осигурамо да БиХ не буде увучена у рат. Казао сам да је главни задатак водства једне државе јесте да очува мир и избјегне рат, поготово ако он за нас не значи ништа. Ми никада нисмо иницирали рат. Он се сложио с тим и не питање зашто не преговара са Србима он је казао да они њему не вјерују и да би било боље да ја преговарам са Адилом Зулфикарпашићем.

Замисао је била, каже Филиповић, да предсједник државе да буде Бошњак, комадант армије да буде Бошњак и да БиХ буде јединствена армијска област, односно да сви Босанци служе армију и БиХ и нигдје друго.

“Тај договор је пропао зато што је неко из СДА телефонирао ту вечер када је Адил Зулфикарпашић с Кољевићем према договору на којег је пристао Алија Изетбеговић, у којем је речено да СДА не прихвата никакав договор са Србима. Не само тај приједлог, већ никакав споразум.

Алија Изетбеговић мени никада није желио рећи ко је то урадио. Најмање десет пута сам га питао ко је то учинио јер смо могли проћи без рата у којем никакве шансе нисмо имали. Нисмо имали никога ко ће нам помоћи ни финансијски ни оружјем ни утјецајем.“

Нажалост, овај покушај да се избегне рат у Босни је пропао и дошло је до крвопроилића у коме су изгубила сва три народа, али створена је Република Српска, која је била једни гарант заштите и опстанка српског народа у БиХ. Повод за ово подсећање је 31. рођендан Републике Српске који је достојанствено обележен у Бањалуци и Источном Сарајеву што су на нож дочекале власти у Сарајеву, али и њихови западни ментори.

Погледајте интервју са Мхамедом Филиповићем са којим је за ТВ Н1 разговарао Амир Зукић, 21. децембра 2016. године. Део интервјуа у коме професор Зулфикаршпашић говори о разлозима рата у Босни почиње од 20. минута и 32 секунде (20:32).

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *