Проглашена Теслина Година -Теслиног народа

У Музеју српске дипломатије у кабинету нобеловца Иве Андрића, ППВ и МСП Ивица Дачић у оквиру активности јавне и научне дипломатије свечано је проглашена Теслина година Теслиног народа, поводом 80-те годишњице сећања на Николу Теслу (1943-2023), човека који је осветлио човечанство и уградио себе у темеље модерне технолошке цивилизације.

Прес конференција је одржана уочи 12. јануара, пошто је на тај дан Тесла на Нијагариним водопадима пустио у погон прву хидроцентралу на Планети и осветлио човечанство, а инцијатива је потекла од Српске научне дијаспоре и господина Давида Вујића, последњег из групе српских инжењера СЕРБО 7, АПОЛО 11, НАСА свемирске агенције и почасног председника Тесла научне фондације из САД.

На тај начин и званично је започело обележавање Теслине године Теслина народа, након чега ће, први од 30 догађаја бити одржан већ 14. јануара у хотелу Њујоркер доделама Теслине награде заслужнима којој ће присуствовати и градоначелник Њујорка Ерик Адамс. Циљ обележавања Теслине године Теслиног народа је промоција достигнућа Николе Тесле и Српске научне дијаспоре, као и јачање односа Срба и Американаца – Теслиног народа пошто је био амерички проналазач српског порекла.

У оквиру 2023. године Теслин народ обележава више важних годишњица: 80- ту годишњицу сећања на Николу Теслу, 75 година постојања електротехничког и машинског факутета Универзитета у Београду, а Министарство спољних послова започиње обележавање 135 година од оснивања одељења за школе и цркве изван Србије, претече одељења за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије.

Најистакнутији члан српске научне дијаспоре свих времена био је управо Никола Тесла, поред личности попут Михајла Пупина, Саве Владиславича Рагузинског, Милеве Марић Ајнштајн или Душка Попова, Алиас Џејмс Бонда и многих других припадника српске дијаспоре који су прославили Србију.

Министар Дачић је том приликом, након потписивања Меморандума о сарадњи између представника дипломатије, медија, научних посленика и научне дијаспоре уручио тзв. Теслине пасоше са амбасадорском агендом у коме су исписани важни датуми који ће бити обележавани током Теслине године Теслиног народа, тројици од укупно 50 Тесла амбасадора, који ће учествовати у обележавању Теслине године из реда српске научне дијаспоре, али и светски познатих јавних личности.

Преузето са Фејсбука

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *