Ко је Дритан Абазовић?

Бакљама и ватрометом синоћ су у изборном штабу „Црно на бијело“ славили резултате парламентарних избора у Црној Гори, јер управо би први човек грађанског покрета Уједињена реформска акција (УРА) Дритан Абазовић могао да буде тај који би ДПС учинио опозицијом.

Иако је идеолошки много ближи ДПС-у него просрпским странкама, одувек је истицао да му је једини циљ борба против власти. Ипак, с обзиром на то да је више пута истицао како му сарадња са Демократским фронтом „није блиска“, остаје да се види да ли ће се окренути Демократској партији социјалиста, или ће до краја остати доследан ставу да неће сарађивати са Ђукановићем.

Дритан Абазовић (34) доктор је политичких наука и већ више од деценије плива у политичким водама. Од априла 2017. године је на функцији председника Грађанског покрета УРА. Рођен је у Улцињу, где је завршио основну и средњу школу, а потом је отишао у Сарајево, где је дипломирао на Факултету политичких наука, а потом је у Црној Гори стекао звање магистра, да би 2019. године одбранио докторат на ФПН Универзитета у Сарајеву.

Треба напоменути да је био један од оснивача политичке партије Позитивна Црна Гора 2012. године, која је тада освојила седам мандата, а Абазовић је постао најмлађи члан тог сазива Скупштине Црне Горе.

Након подела у партији, 2014. године Абазовић напушта Позитивну Црну Гору, и функционише као независни посланик до 2015. када се прикључује новооснованој УРА.

Усавршаво се на Универзитету у Ослу, где је завшио „Студије мира”, а био је учесник стручних програма у САД, Луксембургу, Аустрији, Белгији, Шпанији, Словенији.

Уочи избора, Дритан је „скресао у брк свима“ јасно истичући да ће мање листе бити тас на ваги на изборима.

-Нико ко се озбиљно бави политиком у Црној Гори нема дилеме да ли ће будућа власт Црне Горе зависити од листе Црно на бијело – рекао је Абазовић пред изборе.

Називају га и албанским четником

Абазовић је увек пропагирао идеју мултикултуралности које се није одрекао ни у кампањи. Управо је тада и образложио зашто су га својевремено називали „албанским четником“.

-То је синоним за борбу против организованог криминала и корупције – појаснио је Абазовић у предизборној кампањи.

Мило му дао надимак Битанга

Ипак, најупамћенији ће остати као „битанга“, како га је својевремено назвао Ђукановић приликом препирке у Парламенту Црне Горе.

Увреди је претходила полемика тадашњег премијера и посланика Позитивне Црне Горе који су од Ђукановића тражили да одговори на питања о „милионским кредитима које су узимале Ђукановићеве фирме“ у време док он није био на челу владе.

Премијер је негирао да су његове фирме својевремено узимале кредите и навео је да је позајмљивао новац као грађанин. Тада је Позитивну Црну Гору назвао странком која је „формирана да би бранила интересе медијске мафије“.

На његове речи реаговао је Абазовић, који му је поручио да је то „први и последњи пут да неко каже, да било који посланик Позитивне брани интересе мафије“.

-Срам те било, битанго! – одговорио је Ђукановић Абазовићу.

Залаже се за експертску владу

Абазовић је од старта причао како је Црна Гора заслужила да је води експертска влада.

-Наш је предлог да у наредној влади не буде политичара. Они нека буду у парламенту, а у влади стручњаци које ће делегирати све странке заједнички и које ће имати програм да у наредних две или четири године организују прве слободне изборе у Црној Гори, а онда ћемо моћи да имамо јасну иделошку дистинкцију – рекао је уочи избора.

Управо тај његов став довео је до тога да УРА напусте поједини чланови, који су се према речима Абазовића „поштено удаљили“.

-Црна Гора је заслужила да је у наредном периоду води експертска влада, радује ме што то прихватају и друге колеге из опозиције. Желели смо слободу. Ево, узмите је, засужили сте – рекао је Абазовић синоћ.

Говорећи о сарадњи након избора рекао је да „не жели ни фашисте ни националисте“.

Шта мисли о Србији и СПЦ

Говорећи о Српској православној цркви, Абазовић је рекао да се слаже са тим да треба да постоји Закон о слободи вероисповести, али да он треба да буде „европски“.

-Сигуран сам да Црној Гори треба Закон о слободи вероисповести, али модеран и европски закон, и свака здраворазумска политика би за пола сата направила тај закон јер су ту спорни само неки чланови. Само желимо да имамо равноправан однос свих верских заједница, да их све доведемо у исту раван, а то ова власт није желела да учини – рекао је Абазовић.

Он је рекао да се залаже за боље односе са суседима, те да му је жао што су тензије са Србијом достигле неприхватљив ниво истакавши да је Црној Гори Србија најближа.

-Морамо да градимо најбољу могућу суседску политику, нарочито са Србијом јер нам је најближа, али и са земљама региона – рекао је Абазовић.

Опозиција га оптуживала да хоће да превари Србе

Просрпске опозиционе партије су раније оптуживале Абазовића да делује против њих и СПЦ. Тако је својевремено посланик Демократског фронта проф. др Будимир Алексић издао саопштење у којем је написао да Абазовић „покушава да превари српско бирачко тело“.

-Није никаква тајна да је Дритан Абазовић, који иначе воли да се представља као грађански политичар, црвенио дланове аплаузима Тачију док га је проглашавао почасним грађанином Улциња и донео из амбасаде платформу за састављање власти у Никшићу која је била један најобичнији антисрпски памфлет уперен против већине грађана Никшића – пише између осталог у саопштењу издатом 2018. године.

Црногрски медији су раније извештавали о сукобима између Демократског фронта и Абазовића преносећи како је посланик ДФ-а Јован Вучуровић рекао је да се међу „режимским и антисрпским протувама, ничим неизазван, осим служењем дукљанству и Демократској партији социјалиста (ДПС), опет нашао и Дритан Абазовић, који се отворено весели тортури којој су изложени Српска православна црква (СПЦ), Демократски фронт и православни верници и у овом тешком тренутку отвара сукоб у опозицији“.

Скендербега назива Србином

Лидер УРА је прошле године изазвао бес на друштвеним мрежама када је Скендербега назвао Србином.

-Након што сам преслушао видео снимак, могу да закључим да је то био или мој лапсус или је овај видео требало да ме дискредитује пред Албанцима и свима осталима, јер они знају да сам објавио отворено рат политичкој корупцији и хоботници криминала, и ову битку не могу омести ни зауставити са овим „лудилом“, јер чак и деца из вртића знају да не могу бити Албанци они чији су отац и мајка Срби – написао је Абазовић на Фејсбуку.

Извор: Телеграф.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *