Смена црногорске власти после 114 година

Не знам да ли смо свјесни колика је ово побједа грађана Црне Горе? Није се власт промијенила први пут на изборима послије 30 већ послије 114 година, написао је је на свом фејсбук профилу Јован Маркуш, црногорски политичар, новинар, публициста, историчар и хералдиста.      

Он је ову тврдњу поткрепио следећим чињеницама:

  1. Од првих парламентарних избора у Књажевини Црној Гори 1906. године до данас за протеклих 114. година никада се није промијенила власт на изборима.
  2. Власт се промијенила 1918. године као посљедица Првог свјетског рата и 1945. године као посљедица Другог свјетског рата, када је уведена комунистичка владавина.
  3. Од 1945. године до данас није дошло до промјене власти. 1989. године промијенио се врх комунистичке власти али не и власт. Умјесто старих комуниста 1989. г. дошли су комунистички омладинци који владају до данас.
  4. Од пада Берлинског зида 1989. године до данас Црна Гора је била једина држава у Европи у којој није дошло до промјене комунистичке власти. У свим државама на Балкану више пута су се мијењале власти од пада Берлинског зида (Албанија, Македонија, Србија, БиХ, Хрватска, Бугарска, Грчка), али не и у Црној Гори.
  5. Од 1945. године до данас устројени механизам УДБЕ и крађе избора остао је непромијењен.

Због нашег потомствa корисно је да се коначно послије 114. година промијенила власт на демократским изборима. Наш народ каже: ,,Свака нова метла, добро мете.“

Одговорност побједника је као и побједа – историјска. Тога морају бити свјесни Кривокапић, Бечић и Абазовић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *