Katastrofalan kvalitet vode za piće u Srbiji

Trećina gradskih vodovoda u Srbiji ima zdravstveno neispravnu vodu za piće, dok je kvalitet vode seoskih vodovoda, pogotovo južno od Save u Dunava, upitan jer se kontrola vrši nerednovno ili ne postoji, pokazuje novi izveštaj Instituta “Batut”. Postoji čak 15 mesta u Srbiji u kojima su vodovodi 100 posto nesipravni.

Pored vode koja je opasna po zdravlje zbog toga što izvire iz zemlje bogate teškim metalima, Srbija ima mesta poput Žagubice i Čajetine, koja imaju prvoklasnu izvorsku vodu, ali usled nestručnog tretmana i prolaska kroz lošu vodovodnu mrežu do potrošača stiže zagađena, objašnjavaju sagovornici lista “Nova”.

Od ukupno 156 kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja, u Srbiji je svega 105 ili 67,3 odsto ispravno, pokazuje Izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće za 2021. godinu. U Vojvodini se nalazi najeveći broj vodovoda kod koih je utvrđena fizičko-hemijska neispravnost (8 od ukupno 12 neispravnih), kao i vodovoda sa udruženom neispravnošću (20 od 22), dok se najveći broj  mikrobiološi neispravnih vodovoda nalazi u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (11 od 17).

Stručnjak za vode i profesor sa Prirodno-matematičkom fakuteteu dr Božo Dalmacija kaže za “Novu” da između rezutata najnovijeg i prethonih Batutovih izveštaja o kvaltetu pijaće vode nema puno razlike jer još uvek puno toga nije urađeno.

“U Vojvodini ima jako puno neispravne vode, Srednji Banat je 100 odsto neispravan, kao i neki okruzi u Bačkoj, što je nedopustivo. Najčešće je to zbog prisustva arsena, natrijuma i borata koji su prisutni u zemljištu, ali mogu da budu u pitanju i organske materije iznad dozvoljenih vrednosti. Beograd i Novi Sad imaju dobre fabrike koje mogu da prečiste vodu, što manji gradovi nemaju i pritom imaju lošu vodovodnu mrežu”, priča profesor.

U Slučajevima kad je voda 100 odsto neispravna, objašnjava, obaveza inspekcije je da je proglasi za tehničku i zabrani njeno korišćenje.

“To je urađeno u Zrenjaninu 2005. godine, u Temerinu pre oko 10 godina, ali na primer nikad nije urađeno u opštinama Žititište, Nova Crnja, delu opštinje Šečanj, u Novom Bečeju… Ima još dosta naselja u kojima bi trebalo da se voda proglasi za 100 odsto neispravnu. Ali kad se to uradi onda treba obezbediti vodu za piće građanima, da postoje cisterne, koje nemaju odakle da dovuku”, kaže profesor.

Voda loša i pored najboljih izvora

Osim vode u Vojvodini koja je neispravna na samom izvoru, Batutov izveštaj pokazuje da zagađanu vodu toče i građani koji žive u područjima bogatim prvoklasnom izvorskom vodom. Tako se, na primer, na listi gradskih naselja sa mirkobiološki neispravnom vodom nalaze i Čajetina, Bajina Bašta, Sjenica, Žagubica, Petrovac na Mlavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *