Brzina, a ne smao 10.000 koraka dnevno

Rezultati studija objavljeni su u časopisima „Jama Internal Medicine“ i „Jama Neurology“, a zaključak su podataka dobijenih od 78 500 odraslih osoba u dobi od 40 do 79 godina, koje su praćene sedam godina.

Brzina kojom hodate jednako je važna kao i broj koraka koje napravite u jednom danu, pokazalo je novo istraživanje u kojem se podseća da se 10 000 koraka dnevno odavno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja demencije, srčanih bolesti, raka i od preuranjene smrti.

No, stručnjaci su nedavno ustanovili da brži tempo hodanja čak i više koristi zdravlju u poređenju sa brojem pređenih koraka.

“Naša je poruka – hodajte brže”, rekao je koautor istraživanja dr. Metju Ahmadi.

Istraživanje je pokazalo da svakih 2000 pređenih koraka postupno smanjuje rizik od preuranjene smrti za 8 do 11 posto. Slične veze uočene su i u slučajevima kardiovaskularnih bolesti i razvoja raka.

„Ljudi se češće fokusiraju na svoje fitnes narukvice i aplikacije na telefonu koje im mere broj koraka, otkucaje srca… No, pritom retko razmišljaju o tempu kojim hodaju“, rekao je jedan od autora istraživanja, Emanuel Stamatakis.

Rezultati studije objavljeni su u časopisima „Jama Internal Medicine“ i „Jama Neurology“.

Zaključak je donesen na temelju podataka prikupljenih među 78.500 odraslih osoba u dobi od 40 do 79 godina, čije su zdravstvene navike praćene sedam godina.

„Dakle, dosadašnji čvrsti dokazi upućuju na to da je 10.000 koraka dnevno odličan način za održavanje dobrog zdravlja, a brži tempo hodanja povezan je sa dodatnim benefitima“, zaključio je dr Ahmadi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *