„Каплари“ заврашавају српски колеџ у Сиднеју

Српски колеџ „Свети Сава у Варовилу, југозападном делу Сиднеја, могао би да буде отворен током 2021. године, радови се настављају пуном паром, а на некада празном простору површине 86 хектара, почињу да се назиру контуре будућег центра, који би треба да буде понос целе српске заједнице у Аустралији.

Те 2004. године, када је Епархија аустралијско-новозеландска пазарила земљиште у Варовилу као утопија је деловала идеја о 

изградњи православног клеџа „Свети Сава“, јединствене високошколске православне институције у свету. Тако није мислио прота Раде Радан из Сиднеја који је три године касније кренуо пут отаџбине како би убедио српске власти у неопходност изградње таквог образовног и духовног центра значајног за очување националног идентитета Срба, пре свега младих на далеком континенту.

-Иако се залаже за неговање првенствено хришћанске вере и очување српског културног наслеђа и традиције, колеџ неће бити изолован и затворен. Биће то институција широм отворених врата за све који желе да је посете – говорио је тада прота Радан.

Осим колеџ центра за образовање деце и омладине, на 86 хектара површине у то време планирана је и изградња Центара за пружање неге старијим особама  у оквиру кога ће бити пензионерско насеље и старачки домови. Колико се амбициозно кренуло у реализацију пројекта изградње колеџа и колики му је придаван значај говори и чињеница да је током 2004. године ово црквено имање посетио и блаженопочивши патријарх Павле, а тадашње Министарство за дијаспору издвојило је 50.000 долара. Велики интерс тада је показала и српска заједница у Сиднеју, уопште Српска православна црква, али и Влада Новог Јужног Велса.

Предвиђено је да колеџ буде институција која ће ученицима и студентима понудити широк избор услова за образовање, а српски језик, како је говорио прота Радан, предаваће се на разним нивоима. Пројекатом су предвиђени и разноврсни спортски терени и игралишта, као и Центар за драмске уметности.

-Мисија школе је да образује и одржава живу културну везу између матице и дијаспоре у Аустралији. Колеџ „Свети Сава“ је живот и нада за децу Срба у Аустралији и тражи наша и ваша срца и љубав. То ће бити наш заједнички залог за будуће генерације – речи су проте Радана, који је у ову причу ушао врло амбициозно.

Ипак, није све ишло како је замишљено. Пуних пет година изгубљено је на прикупљању новца како би се отплатило платио дуг од 3,6 милиона долара за купљен о земљиште. И коначно 2009. године отплаћена је и последња рата. Тадашњи епископ аустралијско-новозеландски Иринеј Добријевић симболично је бившој власници уручио чек од 1,8 милиона долара за преосталу половину задужења.

-Планирање нам је узело много времена, обезбедили смо коначно и неопходна грађевинска уверења и радови ускоро почињу. Наша управа има пуне руке посла сакупљајући понуде и организујући материјал, као и волонтере који ће учествовати у грађењу. Све у свему, изградња би могла да почне за две до три недеље – рекао је тада са задовољством прота Радан.

И заиста радови су ускоро почели а упроповеди на темељима колеџа, епископ Иринеј нагласио је:

-Христос, темељ нашег постојања, јесте и темељ овог нашег будућег училишта.

Није ишло све глатко како се мислило и веровало па је врло брзо дошло до застоја у радовима. Ипак, схватајући значај по српску заједницу у Асутралији реализације овог градиозног пројекта последњих неколико година посла се прихватила екипа добровољаца, коју је предводио протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић из Кабрамате. Они су поставили инсталације, кров, изолацију, спровели цеви за клима-уређаје, фасаду за већи део објекта.

vladika siluan
Епископ Силуан

-Колеџ Светог Саве је до сада највећи пројекат који представља испит за целокупну српску заједницу у Аустралији и Новом Зеланду. Могућност поседовања сопствене школе, у којој би се наша деца, поред похађања уобичајеног школског програма, могла учити на првом месту истинама православне вере и традиционалном наслеђу свакако је мотив који нас је све време водио током градње колеџа. Истина, градња колеџа прилично дуго траје, али узимајући у обзир обим самог пројекта и могућности наше заједнице, постигнут је велики успех. Ми данас имамо комплекс милионске вредности, како се то у овдашњим жаргоном говори у лок ап стејџу и без икаквих дуговања. Да ова установа почне са радом потребно је завршити унутрашње радове, за шта је потребно још пуно средстава и добре воље наших добротвора – рекао је пре две године епископ аустралијско-новозеландски Силуан.

Он се захвалио свима који су до сада доприносили и помагали, а оне који нису имали прилике, Владика је позвао да уграде себе у ово највеће дело српског народа на Петом континенту.  На градилишту и Варовилу и ових дана је врло живо, ради се пуном паром, али понестаје средстава. За завршетак унутрашњег уређења  потребно је још издвојити око 1,3 милиона долара.

Недавно је због тога у Сиднеју представљен и пројекат „1.300 каплара“ којим се најављује почетак завршне фазе изградње, а у склопу којег је потребно да се прикупе значајна средства неопходна за изградњу будуће образовне институције намењене младости српске заједнице на Петом континенту.
Његово преосвештенство епископ аустралијско-новозеландски Силуан позвао вернике да помогну да се посао заврши на радост свих Срба, не само у Сиднеју и Аустралији, него широм дијаспоре и отаџбине. Управо зато се и дошло на идеју да се покрене пројекат „1.300 каплара“ и да 1.300 српских породица и појединаца који су спремни да издвоје по 1.000 долара за изградњу Колеџа постану „каплари“ и утисну своја имена у зидове најзначајније институције српског народа на тлу Аустралије. Из Митрополије још  поручују: „Изградимо Колеџ да би он изграђивао нас“!

Са летошње смотре српског фолклора у Бониригу на којој се говорило и о колеџу

Убрзо након покретања ове племените акције саа великом радошћу објављено је да се после прве јавне промоције пројекта 1300 каплара на Благовести у Сиднејској Лазарици позиву своје Мајке Цркве одазвало 50 „каплара“, потом још 12. Презентација пројекта „1300 каплара“ ће се наставити и у другим црквеним општинама широм Аустралије.

Како се радови приводе крају колеџ је незаобилазна и све присутнија тема у аустралијској српској заједници јер је коначно преовладало мишљење да ће имати важну улогу у формирању српске деце у интелектуалном, физичком смислу али и духовном смислу, и како владика Силунан каже, „дајући им православни хришћански етос којим ће достојанствено корачати светом, препознавати праве вредности, а исто тако и оне деструктивне појаве и тенденције у друштву“.

Током августа у Бониригу крај Сиднеја одржан је традиционални фестивал српског фолклора на коме је незаобилазна тема био и колеж „Свети сава“. У пригодној б

еседи на овом сабору Срба епископ аустралијско- новозеландски Силуан је упознао присутне и са реализацијом пројектом овог духовног и образовног центра веома и указао на његов изузетан значај за српску зајендицу, који ће, нема сумње обележити ново поглавље српског народа на Петом континенту.

„У колеџу Светог Саве васпитаваћемо децу упућујући их на правилан поглед на живот који ће у себи носити печат Светосавског етоса који ће их надахњивати. Управо је кодекс Светог Саве помогао да се као народ одржимо“, рекао је измеђуосталог владика Силуан.

Српска заједница у Сиднеју, Новом Јужном Врлсу, али и широм Аустралије, са нестрпљењем очекује да колеџ „Свети Сава“ отвори двери и прими прве студенте и ђаке, а то би, уз божију помоћ, требало да се догоди током 20121. године.

*Текст посвећен српском колеџу у Сиднеју део је пројекта о допунским школама за српску децу у дијаспори који суфинасира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП Владе Србије 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *