Американци из Италије однели 500 000 тестова на корону

Скандал планетарних размера открио лист Република која пише да су тестови на корона вирус однети из фабрике у Бреши до базе Авиано, а потом у Америку у време када Италијани највише умиру од заразе и хронично им недостају тестови на вирус

Свет је у рату, сви против свих и по први пут, без икаквих савезништава’, започиње текст у италијанском дневном листу „La Republica“ који Италијанима шокираним епидемијом корона вируса због које умиру тренутно више него било који народ на свету, којима хронично недостаје тестова на вирус, маски, рукавица, респиратора, доноси још један шок:

Пет стотина хиљада (500 000) Италији толико потребних тестова на covid-19 које је произвела фабрика у Бреши, америчка је војска камионима одвезла у НАТО базу Авиано, утоварила у војни транспортни авион и одвезла у Сједињене државе!

„Америка слави долазак товара од пола милиона тестова на covid-19. Импресиван број – у нашој земљи од избијања епидемије произведено је само нешто мало више од 100 000 тестера. Но та пошиљка од пола милиона која је стигла у Америку дошла је из америчке војне базе у Авиану! Да, у Италији је постојала велика резерва дијагностичких тестова, ускладиштена тек неколико десетака километара од епицентра епидемије! Дијагностичких тестова који нам очајнички требају како би зауставили ширење болести, но нисмо их имали!’, пише надаље новинар „Републике“ Gianluca Di Feo.

Скандал је у Италији избио када је на Инстаграму објављена та информација са фотографијом унутрашњости америчког војног транспортног авиона Ц-17 напуњеног контејнерима с дијагностичким тестовима. Убрзо је та објава избрисана са Инстаграма, но ‘дух је пуштен из боце’.

Портпарол Пентагона тако је био, након новинарских питања из Италије присиљен пренијети изјаву генерала Пoла Фриедрикса из америчке команде санитета: „Више је елемената због којих смо узели тестове’, рекао је наводећи како ће тестови бити искориштени да би се тестирали људи на вирус (!?), но није изричито рекао од куда су допремљени. Додао је и како је овај потез америчке војске ‘свијетли примјер како државе могу заједнички одговорити на глобалну пријетњу!’

Но тих је пола милиона тестова одвезених војним транспортом у Америку произведено у Италији! Држави најпогођенијој експлозијом вируса covid-19! Произвела их је компанија „Copan Diagnostic“  у граду Бреша који је у средишту епидемије!

Амерички амбасадор у Италији Lewis Einsenberg  потврдио је све за „La Repubblicu“ – изјавио је како су одушевљени јер је „Copan Diagnostic“ у стању производити тестове за потребе своје државе, али и за извоз.

‘Приватни сектор у Италији доприноси тако спашавању људских живота у свету! Честитам вам на томе!’, поручио је шокираној италијанској јавности додавши како САД наставља с набавком дијагностичких тестова из Италије, сходно својим потребама!

Аутор текста пита се је ли Америка италијанској компанији напросто дала понуду ‘која се не може одбити’. Додаје и како је Бела кућа покушала откупити, ексклузивно за САД, вакцину против covid-19 које још тестира nемачка лабораторија ‘CureVac’, но преузимање патента у посљедњем тренутку је спријечила ЕУ. Из компаније „Copan Diagnostic“, стигло је тек сувопарно саопштење:

‘Свашта се догађа под сунцем. Ми нисмо били дужни о овом известити италијанске власти, ми производимо производе које продајемо на слободном тржишту!’

Прилично арогантно су додали како могу произвести довољно тестова за Италију, а транспорт из војне базе Авиано војним авионом објаснили су тиме да америчка приватна компанија којој су продали тестове није успела организовати комерцијални лет CARGO авионом, па су им у сусрет изашли из USAF-а.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *