Умро бокељски Србин католик

Тужна вест стиже нам из Боке Которске. Преминуо је Душко Конте Ивановић, један од ретких бокељских римокатолика који је за себе говорио да је Србин по националности. Истицао се и као противник хрватизације Боке и доскорашњег режима ДПС-а, а такође је подржавао литије СПЦ у Црној Гори:

„Ово су тешка времена за Црну Гору, ми Бокељи добро знамо шта је суживот, а непоштовање суживота води ка суноврату. Ја му се, између осталог, супротстављам подржавањем литија српских православних верника. Поједини новокомпоновани историчари покушавају да негирају присуство Срба у Боки Которској и Црној Гори до 1918. године, што је чиста глупост.

Петар Петровић Његош, који је више пута из наше куће путовао у Млетке, пред одлазак у Русију на рукоположење за архијереја 1833. године написао је спев `Србин Србима на части захваљује` у знак захвалности српским чувеним породицама Ломбардић и Конте Ивановић из Котора. Тиме он потврђује да је и пре 1918. одседао у околини Котора у српским кућама.

Спев је 1834. објављен у `Гласу Црногорца` на једном листу и то је документ који негира причу новоисторичара на основу које и покушавају да одузму светиње од СПЦ-а. У старој палати Ивановића у Доброти 1951. године постављена је и плоча на којој је ћирилицом написано да је у тој кући више пута боравио Његош и у знак захвалности према Србима посветио је браћи Ивановић поменути спев.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *