Kako sam upoznao oca Stevana Žigona

Veliki glumac, veliki čovek, Stevan Žigon, malo je to poznato, ima vanbračnog sina iz kratke romase sa slovenačkom glumicom Metom Vranič. Vid S. Žigon iz Ljubaljane, koji sada ima 48 godina u kratkoj ispovesti o tome je konačno progovorio. Evo šta je ispričao, a prenosi Radioaktivni komarac:

„Godine 1971. Stevo Žigon je došao u Ljubljanu, gde je u ljubljanskoj drami režirao Pigmaliona. Elzu Dulitl glumila je moja majka Meta Vranič, tada veoma mlada, lepa i talentovana glumica. Moglo bi se reći, da sam se nehotice dogodio kao proizvod jedne kratke romanse, između velikog glumca i moje majke, koja se odlučila za mene uprkos situaciji, u kojoj je bilo očigledno, da će se moj otac vratiti kući u Beograd, gde je imao već familiju.

Ja sam to saznao, kada sam imao 15 godina, ali nisam hteo, da ga potražim, iako je i on znao za mene, prvenstveno zbog toga, jer sam imao očuha, koji me posvojio još kao dete, a i zbog toga, jer nisam znao, kako će reagovati njegova familija. Kad sam sabrao dovoljno snage, da ga konačno upoznam, bilo mi je 28 godina. Odmah sam otišao u Beograd, gde su me divno primili, iako nijedan od članova porodice osim Steve nije znao, da uopšte postojim.

Narednih 5 godina od 2000 do 2005. godine, kad je preminuo, dolazio sam k njemu u Beograd, i to su bili izvanredni trenuci, koje se ne mogu zaboraviti. Jedan dan pre njegove smrti on me zvao u Ljubljanu i pitao me, da li mogu, da mu oprostim, što nije hteo, da me pronađe, i kad sam mu kazao, da ga volim, izgledalo je kao da je to jedino, što još treba da zna, pre nego nas ostavi.

Još uvek sam u bliskom kontaktu sa njegovom ćerkom Ivanom Žigon, koja je bila i kod mene u Ljubljani. Inače se već od detinjstva bavim poezijom, zato sam napisao pesmu o svom ocu Stevi Žigonu, koje je originalno napisana na srpskom jeziku. Uključena je u moju treću knjigu Metamorfoze (koja je baš zbog toga bilingvalna, moje pesmi je prevela poznata pesnikinja i moja velika prijateljica Ana Ristović), koja je zapravo čitava posvećena mome ocu. Sada mi je 48 godine i imam tri sina, koji su svi veoma talentovani za umetnost. Živim blizu Ljubljane u Sloveniji.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *