Bečki „Mokranjac“ kolovođa srpskog rasejanja

Evropska smotra srpskog folklora dijaspore, koja je održana u Novom Sadu, potvrdila je da je KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča najbolji, a da nas pesma i igra čine besmtrnim
Piše: Marko Lopušina

Osmi put Srpski kulturni centar iz Beča i njegov folklorni ansambl „Stevan Mokranjac“ su postali prvaci Evrope. Na 25. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore, koja je održana u novosadskom „Spensu“, mlade srpske Bečlije su pobedile sa nedostižnih 99,99 bodova.

Ova smotra srpskih pesama i igara u izvođenju folklornih grupa iz dvadeset zemalja Starog kontinenta, održana pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, bila je pravi sabor srpskog kulturnog stvaralaštva. Na njemu su prikazani pesme i igre srpskog naroda iz otadžbinskih zemalja, Srbije, Republike Srpske, BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Izvođene su kao muzičko-scenske predstave, kao oro i kolo, kao baleti i operete, kao veselje sa pevanjem i igranjem. Folklorni ansambl „Stevan Mokranjac“ se predstavio sa igrama iz centralne i istočne Srbije. Prikazao je ne samo igru i pesmu već i raskošnu srpsku nošnju, koju šiju sami članovi u radionici Srpskog kutlrunog centra u Beču.

Saša Božinović i Saša Kostić drže pobedničku statuu srpskog Čiče

KUD „Stevan Mokranjac“ je nastao u Beču 1998. godine kao društvo za negovanje srpske kulture, narodne pesme i igre. Osnovali su ga Dragoljub Ljuba Nekšojević i Lazar Bilanović. Danas broji 500 članova raspoređenih u više folklornih sekcija, muzičkoj i dramskoj sekciji. Ima narodni orkestar i mešoviti hor.

Od 2001. godine „Mokranjac“ se takmiči se na Smotri srpskog folklora u Austriji. Klub “Stevan Mokranjac” je osvojio bronzanu plaketu 2006. u Beču, srebrnu plaketu 2007. u Vrbasu. Od 2008. godine na Evropskim smotrama srpskog folklora dijaspore stariji igrači i svirači osvojili su 6 zlatnih plaketa 2 srebrne i 2 bronzane plakete – 2008. na Palama, 2009. godine u Temišvaru i zlato 2010. godine u Brčkom.

Za pet godina pet puta je Prvi ansambl osvojio titulu apsolutnog prvaka Starog kontinenta i to u Nišu 2013. godine, Banja Luci 2014. godine, Beogradu 2015. godine, u Portorožu 2017. godine  i sada u Novom Sadu. Isto toliko nagrada i titula osvojio je omadinski i dečiji ansambl KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča.

Nastupe folklornog društva „Stevan Mokranjac“ iz Beča njegovi obožavaoci i publika nazivaju magičnim. Po svemu „Stevan Mokranjac“ je najbolji srpsku klub u Evropi. Ovu titulu osvojilo je zalaganjem predsednika Saše Kostića, Saše Božinovića, Jovice Stanojevića, svi poreklom iz istočne Srbije, Ljutice Jankovića, Gorana Oprića, koreografa Dajane Kostić,  posebno koreografa i umetničkog direktora Milorada Runja i ostalih članova uprave.

-Rad, red, ljubav i mnogo vežbanja – to je formula našeg uspeha. Srpski kulturni centar ima oko 500 srpskih i austrijskih porodica, koje kao aktivni članovi organizuju kutlturni život u našim prostorijama. A to znači da imamo oko 500 mladih ljudi koji obožavaju srpski folklor i učestvuju u našim programima sa puno ljubavi i požrtvovanja – rekao mi je jednom prilikom predsednik Saša Kostić.

“Mokranjac” ima svoje prostorije u Beču. I u njima veliku salu za igranje, u kojoj se svake nedelje vežbaju pesme i igre. Ovaj Srpski kulturni centar ima svoju Školu folklora i Seminar za umetničke rukovodioce folklornih ansambala na kome su predavači bili mr Gordana Roganović, koreograf Ljubomir Vujčin i korepetitor Milenko Martić.

Aktivno učestvuje u humanitarnim akcijama, kao što je pomoć poplavljenima u Timočkoj krajini (2014). Posećuju Sabor dijaspore u timočkom, zavičaju.  Društvo ima podršku predsednika 10. bečke opštine Favoriten, Ambasade R. Srbije u Austriji, Zajednice srpskih klubova u Beču i Saveza Srba u Austriji.

Održava tradicionalni Jesenji sabor folklora, Godišnji koncert, Svetosavski festival folklora na kojima učestvuju društva iz Evrope i Srbije. Povodom dve decenije rada društvo je organizovalo u jesen 2018. godine Dane srpske kulture u Beču i Austriji. Učestvuje u kvalifikacijama Dečije smotre srpskog folklora i Evropske smotre srpskog folklora u samoj Austriji, u kojima kao pobednik odlazi na finalna evropska takmičenja.

Posle pobede na 25. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore u Novom Sadu, čelnici Srpskog kulturnog centra, predsednik Saša Kostić i potpredsednik Saša Božinović odveli su članove ansambla “Stevan Mokranjac” na Petrovaradinsku tvrđavu na proslavu i veselje. Sa sobom su poneli Čiču, maskotu festivala i glavnu nagradu.

Dunav koji teče ispod Petrovaradinske tvrđave spojio je u nedelju uveče ovaj ansambl i Srbiju sa srpskim Bečom.

-Pobedom Srpskog kulturnog centra i njegovog folklornog ansamba “Stevan Mokranjac” potvrđeno je da je ovo kulturno-umetničko društvo iz Beča najbolje u srpskom rasejanju. Mi u Evropi imamo stotinak folklornih ansambala i grupa, koji svojim nastupima i razvojem naše kulture spasavaju Srbe u tuđini. I više od toga, nas naša pesma i igra čine besmtrnim, u ma kojem kraju planete živeli – rekla mi je akademik Svetlana Matić iz Beča, koja je među prvima čestitala pobednicima iz “Stevana Mokranjca”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *