Како је васкрсла задужбина Јелене Анжујске

Лепа српска краљица Јелена Анжујска, жена краља Уроша и мајка краљева Драгутина и Милутина одабрала је питому зараван изнад Градачке реке на ободу шумовитих падина Голије да подигне своју задужбину.

Слика може припадати споменик и напољуНајбољи мајстори стигли су са приморја и за пет година у брдима Раса подигли чудесну цркву, јединствену по архитектури и живопису.

„И тако поче зидати предивну цркву у име пресвете Богородице празник Благовештења, не месту званом Градац…Заповедила је да се сакупе сви народи њезине државе, изабра од њих најбоље уметнике, хотећи да подигну предивно здање тога храма, много и небројено злато нештедице дајући свима радницима“, описао је архиепископ Данило Други, у „Житију краљице Јелене“ како је подизан Градац.

После пада Новог Брда 1455. и продора Турака у ове крајеве манастир је запустео и опљачкан. Игуман Стефан и јеромонах Пајсије из Ђурђевих ступова, крајем 16. века дошли су у Градац и затекли цркву без крова. Обновили су светињу и куполу покрили оловом. Али Турци су поново похарали задужбину краљице Јелене.

Митрополит Висарион записао је 1600. године да је манастир покраден и да су све монашке келије разорене до темеља. Црква је била у рушевинама све до одласка Турака.

Коначно, 1910. године на цркву је постављен заштитни кров ослоњен на дрвене стубове који су пропали после двадесетак година.

У протеклих сто година манастир је више пута обнављан, а неким чудом и поред тога што је црква вековима била у рушевинама, ипак је, сачуван део фресака и живописа. Таман толико да можемо да видимо како су најбољи уметници тог времена украсили прелепу задужбину Јелене Анжујске, наводи фејбук група Волим да знам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *