Како је 1991. створена Дубровачка република?

Дубровачка република (15. септембра 1991. – 04. маја 1992. године) била је краткотрајна држава у настајању у време распада СФРЈ, уједно јавности и најмање позната. Проглашена је у Цавтату од стране дубровачког правника Александра Аполониа, рођеног 11. новембра 1916. године. Овај Хрват католик био је свим срцем против распада Југославије.

Аполонио је био шеф државе, којом је управљао као Кнез, док су такође створени Мало вијеће (Влада) и Велико вијеће (Скупштина). Дубровачка република је прогласила издвајање из Хрватске и останак у Југославији, уз могућност независног постојања ако Југославија буде укинута. Своје оружане снаге није имала (остало на нивоу планова), и у потпуности је зависила од оружаних снага ЈНА.

На карти приказаној уз овај текст проглашени и планирани опсег (светло зелено) и територије над којима је Дубровачка република имала контролу (тамно зелено). Престала је да постоји повлачењем ЈНА из тих крајева.

Аполонио је преминуо у избегличком дому у Београду 2001, у 85-ој години живота (слична је била судбина и осталих вођа покрета). Аполонио је себе искључиво сматрао Дубровчанином.

Ову занимљиву кратку причу, за коју је мало људи чуло, поделила је фејсбук група Атлас српске историје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *