„Jeremija“ usred Filadelfije

Srpsko kolo i narodna muzika, stara srpska jela i nezaobilazni roštilj, prase na ražnju i domaći kolači obeležili su okupljanje Srba i njihovih prijatelja na „Serb festu 2018“ u pensilvanijskom gradu Filadelfija. Pala je i po koja suza žala za domovinom i najmilijima koji su tamo ostali, ali se smeh uglavnom prolamao portom Crkve svetog Nikole u Elkins Parku – rekla je za portal dijaspore „Tamo daleko“ Marina Lacković, sekretar Crkvene uprave ali i jedan od volontera koji su učestvovali u pripremanju  festivala.

651060_fiser
PRVI SRBIN U AMERICI: Djordje Šagić
Фотографија корисника Marina Lackovic
SPREMALE ĐAKONIJE: Srpkinje koje su hranile posetioce

Posebnu čast svim okupljenima pružio je harmonikaš Petar Marić, Beograđanin, višestruki prvak sveta na ovom instrumentu, koji je virtuoznim izvođenjem naših kola i pesama podigao sve prisutne na noge, a posebno kada je zasvirao poznatu pesmu Predraga Živkovića Tozovca „Jeremija“ (Ja sam ja Jeremija/prezivam se Krstić/selo mi je Toponica/drvena mi dvokolica/
služio sam stari kadar artiljerija…)

Zanimljivo za srpsku zajednicu u Filadelfiji, ali i u celoj Americi je da je upravo na filadelfijskim dokovima radio Đorđe Šagić (kasnije Džordž Fišer), prvi Srbin koga je Biro za imigrante zabeležio da je 1814. došao u Ameriku. U njegovu čast, „Teslina naučna fondacija“, koju je u ovom gradu osnovao naš zemljak Nikola Lončar,  je na Vidovdan 2014. godine organizovala veliko okupljanje Srba obeleživši tako 200 godina od naseljavanja prvog Srbina na američkom kontinentu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *